Odiše elegancijom i jednostavnošću: Ovo je NAJBOLJI RESTORAN na svetu – izgled će vas očarati, a hrana ODUŠEVITI (FOTO)

Gi Savoj
facebook.com/guysavoy

Pariski restoran "Gi Savoj" se drugu godinu zaredom našao na vrhu "Liste" francuske tabele hiljadu najboljih restorana na svetu, čiji dobar deo zauzimaju japanski i kineski restorani.

“Lista” je sastavljena na osnovu vodiča i gastronomskih kritika, a “Gi Savoj” je dobio 99,75 od maksimalnih 100 poena!

Na čelu najboljeg svetskog restorana koji morate posetiti i lično se uveriti u njegov kvalitet je šef Gi Savoj. 

 

Ovu nagradu, Gi Savoj duguje svojim ukusnim jelima, među kojima su prikazana posebno “supa od artičoka s crnim tartufom” u pratnji predivnog brioše punjenog tartufima ili još “brancin od glave do pete” sa basmati rižom kuvanom u supi od brancina.

Slede njujorški “Bernardin” i tokijski “Kjubej” sa 99,50 poena, a zatim pariski “Alen Dikas”, “Restoran skupštine grada” u Krisijeu u Švajcarskoj i “11 Medison park” u Njujorku sa 99,25.

Kao i u prve dve “Liste”, Japan ima najviše predstavnika – 134. Slede Kina sa 123 i Francuska sa 118 restorana, a potom SAD sa 88.

Uspon Kine na “Listi” se objašnjava kompletnijom pokrivenošću gastronomskih vodiča, rekao je Jerg Ciprik, zadužen za skupljanje podataka.

U Aziji ima mnogo više restorana nego u Evropi, pa je logično da se to odrazi na “Listu”, naveo je on.

“Lista”, koja se hvali “nepristrasnom i objektivnom” metodom, pokrenuta je 2015. inicijativom francuskog ministarstva spoljnih poslova kao odgovor na uticajnu, ali kontroverznu britansku listu “50 najboljih svetskih restorana”, optuživanu da ne pridaje dovoljno značaja francuskoj kuhinji.

Sastavljanje “Liste” nema finansijsku pomoć države, a njen algoritam uključuje podatke iz oko 550 izvora, uključujući turističke vodiče, gastronomske kritike u velikim listovima, specijalizovanim časopisima i sajtove kao što su Tripadvisor, La Fourchette i japanski Tabelog.