Odlazak na more po ceni jedne prosečne srpske plate: Evo i kako!

Nakon detaljnog pregleda ponude turističkih agencija i različitih destinacija uspeli smo da otkrijemo na koji način najveći broj građana Srbije sebi može da priušti letovanje. Evo jeftinog puta da sebi i svojoj porodici omogućite odmor tokom koga vam ništa (bitno) neće nedostajati.

„Ni ove godine ne idem na more” rečenica je koju često čujemo od prijatelja, poznanika, rođaka… Razlog je, skoro svaki put, finansijske prirode – većinu od leta na moru deli rata kredita za stan ili auto, plaćanje kirije, registracije automobila…
Međutim, ništa nije nemoguće – postoji bezbroj načina da more ove godine vidite za male pare. Evo nekoliko njih.
Za porodicu
Pretpostavimo da su vam deca mala, jer ona malo veća više možda ni ne idu sa vama. Veliki broj hotela i pansiona na grčkoj i turskoj obali nudi aranžmane koji dozvoljavaju da svoju decu sa sobom povedete gratis. Na primer, hotel Jenny na Halkidikiju, u Grčkoj, koji ima tri zvezdice daje „džabe” smeštaj za dvoje dece od čak 16 godina.
Drugi hoteli na grčkoj obali imaju slične ponude, ali ipak nisu baš toliko velikodušni. Tako neki daju gratis smeštaj za dvoje dece do 7 godina (Porto del Sol u Paraliji ili Nea Roda na Halkidikiju), neki za jedno dete od 12 i jedno od 7, a neki i za dvoje dece do 12 godina (Naias Hotel u Haniotiju ili Sonia Village na Haldkidikiju).
Isto važi i za veliki broj hotela na turskoj obali.


Problem je u tome što ponekad ovi hoteli imaju malo „jače” cene od soba u prvatnom smeštaju, pa vredi izračunati koliko se to zaista isplati – pogotovo ako govorimo o Grčkoj za koju se zna da se može letovati i za deset evra po osobi za noć. E sad, kakva će biti ta soba – o tome nećemo polemisati. 🙂
Cene u Grčkoj su evropske: kafa od 1-2 evra, vino ili pivo od 4 pa naviše, ručak ili večera u restoranima od 15 evra… Međutim, niko vas ne sprečava da ponesete hranu i da se hranite u sopstvenoj „režiji”.
Računica je sledeća: Ako imate četvoročlanu porodicu, najviše će vam se isplatiti odlazak u Grčku sopstvenim autom. Za kompletnu kupovinu namirnica u Beogradu možete potrošiti oko 200 evra, za gorivo i putarine otprilike isto toliko i možete pronaći smeštaj za 100 evra po osobi.
Ukupno: 800 evra u sezoni ili 600 evra krajem seprembra ili početkom oktobra
Za parove
Pretpostavimo da vi i vaš partner ne planirate da sedite u sobi sve vreme. Takođe, uzećemo u obzir i to da su cene po osobi za dvokrevetnu sobu nešto više od onih za sobe sa četiri i više kreveta. Prema našim proračunima jedan par bi na nekoj od Srbiji najbližih jeftinih destinacija (Grčka ili Crna Gora) mogao da prođe za oko 600 evra, ili 300 evra po osobi.


Recimo da ćete izabrati aranžman koji u sezoni nudi prevoz i smeštaj za deset noći po ceni od 170 do 200 evra po osobi. Pretpostavimo da ćete kupovinu namirnica za taj period obaviti u Srbiji za nekih 100 evra. Onih 100 evra koji vam preostanu potrošite na dve romantične večere i dva noćna izlaska sa umerenom konzumacijom alkohola – ako ste krenuli na more sa dečkom ili devojkom ionako nećete mnogo ludovati po diskotekama, zar ne?
Nije idealno – ali je jeftino.

Za malo veće avanturiste

 

Hrvatska autostopom

Iako hrvatska obala važi za malo skuplju destinaciju, to ne mora uvek da bude tako. Preko sajta Booking.com možete naći bogat ponudu hostela u Hrvatskoj po povoljnim cenama – od 10 ili 15 evra za noć. Ako imate hrabrosti, probajte da putujete autostopom – neće vas koštati ni dinara. Naravno, na isti način možete otputovati i bilo gde drugde.

Couchsurfing

Registrujte se na sajtu Couchsurfing.org i pokušajte da nađete domaćina na obali mora, koji će vas besplatno primiti na nekoliko dana. Sajt funkcioniše zahvaljujući ljudima širom sveta koji imaju dobru volju da ugoste nepoznatu osobu na nekoliko dana.

Kampovanje

Na crnogorskoj obali možete kampovati i za 2,50 ili 3 evra po osobi za noć. Postavljanje šatora će vas koštati još 2-3 evra i ostavljanje autmobila isto toliko – što znači da cela porodica može letovati za 120 do 130 evra za deset dana.