ODLIČNO IDEJNO REŠENJE: Evo zašto su led plafonjere bolje za korišćenje u svakoj prostoriji

Poslednjih godina primetno je kako se svuda postavljaju led plafonjere, pa je vrlo teško ili skoro nemoguće videti da se koriste obične sijalice. Moguće ih je još videti pred nekim starim kućama, na seoskim domaćinstvima, ali se i u tim slučajevima iz mnogo razloga prešlo na led rasvetu.

Kuhinja
Foter/ NancyHugoCKD.com / photo on flickr

Radilo se o životnom ili poslovnom prostoru, led plafonjere predstavljaju odlično idejno rešenje kada se radi o osvetljenju. Naravno, njihov način osvetljenja je uvek isti, dok se sam dizajn razlikuje, pa se i u tom segmentu mogu plafonjere prilagoditi nameni i izgledu prostorije, postoje one led plafonjere koje su stilski predviđene za poslovne prostore, a tu su i one suptilnijeg, lepšeg izgleda koje su odgovarajuće za životni prostor.

No, nije to jedini razlog zašto su toliko postale popularne.

Ekonomičnost

Kao i uvek, skonomičnost određnog predmeta, stvari, čini da njegovo korišćenje bude popularno ili retko. Kada su led plafonjere u pitanju, ekonomičnost se da videti na dva fronta. Najpre, led plafonjere imaju izrazito dug životni vek. Dok su ranije obične sijalice brzo pregorevale, nakon nekoliko dana ili nedelja rada, sa led plafonjerama je situacija drugačija. Njihov radni broj sati čini da nesmetano rade dve do tri godine, a u brojnim slučajevima i više. Vršeći računicu koliko se za taj period da novca za obične sijalice borba postaje ozbiljno neravnopravna, jer led plafonjera košta koliko i nekoliko sijalica, ne više od 5 ili 6, dok se za period od dve godine potroši njih na desetine po jednom sijaličnom mestu.

S druge strane, ekonomičnost se da videti u potrošnji električne energije. Uz led plafonjere su mesečni iznosi za struju i njeno trošenje primetno manji, jer iako se ne radi o velikim potrošačima, činjenica je da je u svakom stanu, kući, poslovnom prostoru, sijaličnih mesta dosta. To dalje čini da se manje svote novca skupljaju i čine račun dosta većim, jer obične sijalice troše do 10 puta više električne energije nego led plafonjere. Takvim svođenjem računa jasno je koliko su štedljive led plafonjere i koliko dozvoljavaju da se budžet puni, a ne prazni.

Bolja svetlost

Led plafonjere emituju tri različite nijanse svetlosti. Hladno belu, toplo belu i žutu. Svaka od njih je predviđena za određene prostorije, recimo hladno bela svetlost je dobra kao osvetljenje za radne prostore, kupatilo, kuhinju, dok se toplo bela postavlja u dnevnom boravku, trpezariji, a žuta u spavaćoj sobi, tamo gde je potrebna intimnija i prijatnija atmosfera, bez sterilnosti.

Međutim, ono što svetlost koju emituju led plafonjere čini boljim nisu nijanse u kojima one postoje, već činjenica da je ta svetlost imitacija dnevne, prirodne svetlosti. Iz toga razloga se ne dešava da kada sedite u mraku, pa upalite svetlo, oči morate da prekrijete, ne stvara se nikakav pritisak, koji je redovan sa običnim sijalicama. Led plafonjere emituju svetlost koja je oku prirodna, što je čini i jakom. Iako iste jačine, recimo, led plafonjera i obična sijalica, plafonjera će obasjati jače prostor, jer emituje svetlost koju oko registruje, dok obična sijalica nema tu mogućnost, pa se čini da je prostorija zamračenija.