Odmah ćete videti razliku! Ako su sobi PROMENITE OVO, unećete dašak svežine u vaš dom

Kako celokupan ugođaj i ambijent u domu zavise od slaganja detalja sa nameštajem, važnu ulogu u prostoriji zauzima tepih. Ali, vama je vaš tepih dosadio. I zato čitate ovaj tekst. Pa, da pokušamo da vam pomognemo da što bolje svom domu date izgled koji će njega učiniti lepšim, a vas zadovoljnijim.

Pixabay.com

A da biste bili zadovoljni najpre treba da sledite sopstveni stil i da se vodite onim što se vama sviđa. Mi smo tu da vas posavetujemo i usmerimo, ali svakako da izbor treba da bude na vama. To da li će tepih biti klasičan ili moderan, zavisi kako od vas tako i od nameštaja i celokupnog uređenja vašeg stana.

Okrugli tepisi ili pravougaoni-odlučiće veličina i oblik sobe. Za početak, klasične tepihe biraju oni čiji eneterijer je urađen u tradicionalnom stilu ili tamo gde ima mnoštvo stilova. Obilje šara i raznih motiva je ono što krasi ovakve tepihe.

Orijentalni tepisi se izdvajaju, a najčešće su ili okrugli tepisi ili pravougaoni. Njih treba obazrivo birati, jer često mogu da odaskoče od ambijenta i čitavog enterijera. Oni kojima je stan uređen u modernom i savremenom stilu svakako će birati moderne tepihe. Oni su jednostavni, svedeni i često po sebi imaju geometrijske šare. Savršeno se uklapaju u enterijer jer su manje koloritni. Uglavnom su beli, sivi, crni ili boje peska.

Okrugli tepisi za mekši izgled

U prodavnicama ćete naići na različite oblike tepiha. Oblik je važan jer odaje celokupan utisak prostorije. Tako su na primer okrugli tepisi poželjni u stanovima koji imaju kružne elemente i zaobljene ivice, dok su pravougaoni idealni za oštre ivice. Okrugli tepisi čine prostoriju mekšu, pa su tako čest izbor za dečije sobe. Unose toplinu, čak i u pravougaone sobe. Okrugli tepisi su odlični i za trpezarije, naročito ukoliko iznad njih postavljate sto koji je okrugao.

Ovalni tepisi su najčešće klasični, pa nisu dobar izbor za moderne prostore. Uglasvno su za klasične i stilski uređene stanove. Pravougaoni su ipak najviše zastupljeni, baš kao i tepisi kvadratnog oblika, jer se dobro uklapaju u prostor. Kada je o stazama reč, one su viđene pored kreveta ili u hodnicima. U zavisnosti od toga kolikim prostorom raspolažete staze mogu biti okrugle ili pravougaone.

Koja je prava veličina tepiha?

Bilo da su vaš izbor okrugli tepisi ili pravougaoni, vrlo je važno da vodite računa o dimenzijama. Čak i kad se sve kockice poklope, nađete oblik, željenu boju i dezen, može se desiti da sve poremetite izborom tepiha koji po veličini ne odgovara vašem prostoru. Prostrane spavaće i dnevne sobe zahtevaju velike tepihe, bilo da je reč o okruglim tepisima ili pravougaonim.

Open space enterijeri dozovoljavaju i kombinovanje dve boje tepiha, pa tako okrugli tepisi u različitim bojama mogu odvojiti dve celine. Važno je da tepih ne pokriva čitav pod, već da ostane prazan prostor oko tepiha. U suprotnom tepih bi mogao progutati čitav ambijent. Isto ne valja ni da je premali, jer može delovati jako oskudno i vizuelno siromašno. A to sigurno nije bila vaša prvobitna zamisao kada ste krenuli u potragu za tepihom.