Ovo ogledalo na svu sreću nije slomljeno, ali je zbog nemara majstora montirano na neadekvatan način. Prilikom fiksiranja na drvenu površinu korišćen je silikon, pa su se vremenom na njegovoj površini ukazale fleke. One su postale nepodnošljivo ružne, a lepo oblikovano ogledalo je poprimilo neugledan izgled. Ipak, jedinstvenom tehnikom obrade starih površina i korišćenjem akrilnih boja, ovaj predmet vrlo lako može poprimiti novi i interesantniji izgled. Saznajte kako!

 

U trenutku kada slomimo omiljeno ogledalo, prvo što nam padne na pamet jeste priča o prokletstvu koje traje 7 godina. Ukoliko ipak shvatimo da je reč o običnom oštećenju, prvo sledeće o čemu razmišljamo jeste kako da saniramo štetu.

Najlakše je zameniti oštećeno ogledalo, ali postoje tehnike kojima se ipak može restaurirati. U zavisnosti od toga šta preferirate, možda vam se novi izgled svidi i više od starog! Biće svakako originalniji!

 

Šta je potrebno?

– alkohol

– akrilna boja po izboru

– šabloni po izboru

– akrilni lepak za dekupažiranje

– salvete sa dezenom po izboru

– patina u nijansi starog antičkog zlata

1. KORAK

Najpre očistite ogledalo alkoholom, a zatim u zavisnosti od mesta na kome su se pojavile fleke ili oštećenja, pažljivo zalepite odgovarajući šablon.

  

2. KORAK

Kada su šabloni postavljeni, nanesite uz pomoć četkice akrilnu boju po izboru. Lako ćete dobiti željene motive koji odmah prekrivaju neugledne fleke i ogrebotine. Zatim pažljivo odlepite šablone.

  

3. KORAK

U kombinaciji sa šablonima sjajno ide i dekupažiranje, pa stoga površine koje su pretrpele znatnija oštećenja možete prekriti dobro poznatom tehnikom dekupaž. Za to vam je potreban lepak za dekupažiranje koji nanosite u tankom sloju. Potom iseckajte motive sa salveta ili ukrasnog papira koje želite postaviti na oštećenu površinu.

  

4. KORAK

Zalepljene motive od papira pažljivo premazati bezbojnim lepkom za dekupaž. 

Iskoristite trenutke dok se lepak suši da preko nalepljenih motiva pospete patinu u nijansi starog antičkog zlata čiji će odsjaj u ogledalu oplemeniti kompletnu sliku.

Uz pomoć mašte i malo veštine vaše staro, oštećeno ogledalo može da izgleda ovako:

 loading...