OGROMAN SKANDAL: Bend poznat po PROVOKACIJAMA napravio SPOT koji prelazi sve granice NORMALNOSTI (VIDEO)

Nemačka metal indastrijal grupa "Ramštajn", poznata po provokacijama, kritikovana je zbog video klipa u kojem su članovi benda prikazani kao zarobljenici nacističkog koncentracionog logora.

Printscreen

“Prikazivanje muzičara Ramštajna kao zatvorenika koncentracionog logora koji čekaju smrtnu kaznu predstavlja prelazak crvene linije”, izjavio je Feliks Klajn nemački zvaničnik kancelarije zadužene za pitanja o antisemitizmu.

Bivša predsednica Jevrejskog saveta Šarlot Knobloh ocenila je da je grupa prešla sve granice sa takvim spotom.

“Bezobziran je i neozbiljan način na koji grupa skreće pažnju sa patnje i ubijanja miliona ljudi, a to još radi u zabavne svrhe”, rekla je ona.

Na početku spota za pesmu “Deutschland” koji je emitovan na sajtu grupe, prikazani su muzičari u odeći koja podseća na uniforme zarobljenika za vreme nacizma, sa omčama oko vrata i kako čekaju da budu obešeni.

Pevač “Ramštajna” Til Lindeman ima ranu na obrazu i desnom oku, dok gitarista nosi žutu zvezdu na uniformi.

“Šoa ne sme da se koristi u reklamne svrhe”, izjavio je član nemačke Liberalne stranke Aleksander Graf Lambsdorf.

Grupa, osnovana 1994. i poreklom iz istočnog dela Nemačke, jedna je od najpoznatnijih nemačkih grupa. Poznati su po spektakularnim koncertima na kojima koriste pirotehniku ali su i provokativni.

U nekoliko navrata su kritikovani da su bliski nacističkoj ideologiji što oni kategorično odbacuju, navodeći da tu ideologiju zapravo ismevaju na svoj način i da nemaju nikakve veze sa ekstremnom desnicom.