OKITITE JELKU PREMA FENG ŠUI PRAVILIMA: Nije teško, a u dom unosi sreću, ljubav i blagostanje za celu godinu

Nova godina je sve bliža, a ako još niste okitili jelku i počeli da dekorišete svoj životni prostor u susret praznicima, danas vam donosimo feng šui savete za novogodišnje dekoracije.

pixabay.com

Kineska nova godina je u februaru. Ipak, kada ukrašavate kuću za “naše” novogodišnje praznike, svakako to možete raditi u skladu sa nekim feng šui pravilima i tako donesete dašak sreće, blagostanja i harmonije i u vaš dom.

Feng šui stručnjaci kažu da bi inače sa kićenjem jelke trebalo malo da se sačeka. Često stan ukrasimo prerano, a često koristimo i ukrase koje baš i ne volimo, tako da bi tu, kada vreme dođe, trebalo da budemo selektivniji.

Novogodišnje boje

Pixabay.com

Za početak, feng šui kaže da bi u vašim novogodišnjim ukrasima trebalo da dominiraju odgovarajuće boje. Za feng šui, to su boje koje odgovaraju elementu vatre. Drugim rečima, ako se odlučite za crveno-zlatnu kombinaciju novogodišnjih ukrasa, nećete pogrešiti! Tome dodajte i mnoštvo sijalica i svećice, a još ako imate i kamin, potpuno ste opremljeni!

Ovo je važno zato što je zima hladno godišnje doba, a uvođenjem vatrenih boja u dom napravićemo protivtežu onome što nas čeka napolju. Boje vatre su još i ljubičasta i lila – ali, pazite, dobar feng šui počiva na ravnoteži, tako da i sa ovim bojama lako možete da preterate.

Ako preterate sa vatrenim bojama, u svom domu ćete stvoriti napetu atmosferu, koja će podsticati iscrpljenost, a ponekad i emocionalne ispade. Dakle, kada ukrašavate jelku – a i ostatak stana – trebalo bi da vatrene boje razbijete nekim hladnijim bojama, na primer, umirujućom svetloplavom, srebrnom ili belom.

Boje vode i metala stvoriće protivtežu vatri i dati osvežavajući i smireni uticaj vašem domu tokom praznika. Tako ćete uspeti da izbegnete stres i manjak energije koji mnogi od nas osećaju u toku novogodišnjih i božićnih praznika.

Novogodišnja jelka – uvek zelena

Jelka
Dnevno.rs/Petar Marković

Trouglasti oblik novogodišnje jelke smatra se simbolom vatre, a najbolje mesto za jelku, prema tome, jeste u levom uglu vašeg stana nasuprot ulaznim vratima. To se prema feng šuiju smatra zonom bogatstva gde je uvek potrebno imati nešto trouglasto i drveno. a novogodišnja jelka ispunjava oba kriterijuma.

Iako je ovih dana moguće kupiti plastične jelke praktično svih boja i oblika, novogodišnje jelke, kaže feng šui, uvek su – zelene!

U feng šuiju, zelena je boja isceljenja. Ona sanjuje stres i stvara mir. Hladna i mirna zelena takođe može da izbalansira nemir vatrene crvene – koja se svakako preporučuje kao boja novogodišnjih ukrasa.

Osim same novogodišnje jelke, po stanu možemo da kačimo i zimzelene grančice, a venac od njih sa spoljne strane ulaznih vrata može da tera negativnu energiju i donese sreću. 

Evo i jedne interesantne ideje! Ako ćete oko nove godine imati goste, pozovite ih da svako ostavi svoj ukras na vašoj novogodišnjoj jelki. Tako će se i vaše energije međusobno ispreplitati. Možete i sami pripremiti ukrase i staviti ih u korpu na ulaznim vratima. Vaša novogodišnja jelka tako će postati zajednička!

Novogodišnji mirisi

pixabay.com

I miris je važan aspekt feng šuija. Bor i eukaliptus čiste prostor od negativne energije, cimet smiruje, a miris narandži donosi radost i prosperitet. Kažu da nije loše u narandže zabosti i – karanfilić.

Iako je glavna zvezda novogodišnjih praznika – jelka, trebalo bi da pored nje u stanu imate i druge biljke. Jedna od njih neka bude neka koja dobro prečišćava vazduh. Sobne biljke mogu se nalazite bilo gde u stanu, a preporučuje se da ih postavite u one prostorije gde će se najviše stvari i dešavati tokom praznika – na primer, u dnevnu sobu.loading...