ON IMA TALENAT: Za Dnevno.rs govori NEMANJA GUZIJAN, najveće čudo SRPSKE ETNO SCENE!

Nemanja Guzijan
Printscreen

Parafraziraćemo Bijelo dugme i reći ćemo da je na scenu izašao u „kaputu crnom, krojenom bez veze“. Malo ko nije bio skeptičan kada je jedinstveni Nemanja Guzijan zakoračio na binu šou-programa "Ja imam talenat", ogrnut crnim plaštom, rekavši da spaja etno tradiciju i gotik metal. Ispod providne bluze gledao nas je jelen, staroslovenski nosilac duša mrtvih, simbol Vaskrsenja.

 

Nemanja Guzijan, foto: Privatna arhiva

Izašao je taj momak na scenu tako samouvereno, tako hladno, kao da je on taj koji će ocenjivati žiri a, istovremeno, zračio je toplinom koja je osvajala. Onda je zapevao, a capella, punim glasom, gledajući nas sve kao da svakome ponaosob peva tragičnu pesmu o nesrećnoj carskoj ljubavi.

Ušao je u matricu, kako je Srđan Todorović primetio, “bez ičega”. Malo je reći da nas je sve “razneo” silinom, bolom u glasu i fantastičnim poznavanjem tradicije naše izvorne muzike.

Nemanja Guzijan pričao je za portal Dnevno.rs sada kada je njegov nastup odgledalo skoro 100 hiljada ljudi na Jutjubu.

Iskreno, očekivao sam da će moj nastup biti gledan, jer smatram da je nešto drugačije i vredno pregleda. Ovo mi nije prvi put da učestvujem na takvom takmičenju i prošli put sam privikao pažnju žirija i publike. Prvenstveno, za toliku pažnju zaslužan je sam šou, zbog svoje gledanosti, a zatim i moj talenat i definitivno outfit. Naravno, osećaj je fantastičan – priznao nam je Nemanja.

Guzijana poznavaoci i simpatizeri ove vrste muzike porede sa etno velikanima – Slobodanom Trkuljom Božom Vrećom. On, kako kaže, poštuje oba umetnika i prati njihov rad, ali napominje da se njegove pesme razlikuju od Vrećinih i Trkuljinih.

Planovi o duetima:

– Razmišljam o tome u poslednje vreme i voleo bih da to bude sa nekim folk metal bendom. Iskreno, voleo bih snimiti pesmu sa i Božom Vrećom.

Nemanja nam je otkrio i da je uticaj na njegov stajling imalo višegodišnje slušanje i poznavanje gotik i metal kulture, ali da je sam temelj njegova bujna mašta. Svojevrsna odora u kojoj je nastupio zapravo je kostim iz spota za njegovu autorsku pesmu “Zamrače se beli dvori“, koju je sada upoznala cela Srbija.

U današnjoj Srbiji društvo nema baš potpuno razumevanje za ovog mladog pevača. Internetom se šire komentari o njegovom stajlingu, o tome kako je maltene bogohulno mešati etno tradiciju i metal, a neki čak komentarišu i njegove tetovaže i ocenjuju ih kao “satanističke”.

 Nemam potrebu da spajam bilo kakve žanrove, jer slušam i pevam sve ono što je kvalitetno i što mi prija. Što se tiče tetovaža i samog mog izgleda, uvek sam se razlikovao od drugih i privlačio pažnju, tako da mi takvi komentari i osude nisu strani. Outfit koji ste videli na “Talentu” nešto je najblaže što možete očekivati od mene – obećao nam je Guzijan nova iznenađenja.

 

Nemanja Guzijan, foto: Privatna arhiva

A šta je to Nemanju privuklo etno pevanju?

Još od malih nogu bio sam član KUD “Dunav Apatin” i tamo sam naučio mnogo toga o tradiciji, folkloru, muzici i pevanju. Pre šest godina zainteresovao sam se za etno pevanje i krenuo sam sâm kod kuće da pevam. Mnogo sam se trudio da savladam tehnike za tradicionalno pevanje, a njih sam usavršio uz etno muzikologa Bojanu Nikolić, koja mi je mnogo pomagala. Najviše mi je pomoglo to što sam naslušan izvorne muzike i raznih stilova, kao i to što volim takvu vrstu umetnosti. Drago mi je što su članovi žirija obratili pažnju na moju muzikalnost i sluh, kao i što su ispratili pažljivo moj kompletan nastup – zahvalan je ovaj pevač.

 

Nemanja Guzijan – 4. solistički koncert i promocija pesme i spota “Sklopi oči”, foto: Privatna arhiva

Mladi se, može se reći, stide svega što je vezano za korene, pa i etno pevanja i muzike. Nemanja nam je otkrio da li misli da će etno postati popularniji ako se više mladih ohrabri da krene tvojim stopama nakon tvog uspeha u ovom šou programu.

Smatram da je u poslednje vreme porasla popularnost etno muzici i da se kombinuje sa mnogim modernim žanrovima te sve više mladih ima u KUD-ovima, muzičkim školama i ustanovama koje se bave očuvanjem tradicije. Da bi neko krenuo mojim stopama, mora da ima “veliku petlju”. Nadam se da će vremenom mladi umetnici dobiti slobodu i priliku da pokažu svoju kreativnost onako kako sam to učinio ja – završava Nemanja razgovor za portal Dnevno.rs.