NE SLUŽI SAMO ZA HRANU: Sedam novih načina na koje možete koristiti ZAMRZIVAČ!

Zamrzivač
Pixabay.com

Osim povrća, voća i mesa uskoro bi u zamrzivaču mogli da držite i neke odevne ili kuhinjske predmete. Pročitajte kako uz niske temperature možete sebi olakšati svakodnevicu.

 

1. Otvorite kovertu bez cepanja

Ako želite da otvoriti kovertu i da je ponovo iskoristite, držite je u zamrzivaču oko dva sata u plastičnoj kesi. Čim je izvadite iz friza, otvorite je nožem ili otvaračem za pisma. Kada se “odmrzne”, ponovno aktivirajte lepak s malo kreme ili losiona za telo.

2. Svećama produžite vek trajanja

Ako sveće stavite u zamrzivač na 24 sata pre upotrebe, produžićete im trajanje. Ohlađenom vosku potrebno je dvostruko više vremena da izgori, a kod nekih sveća, prethodno zamrzavanje sprečiće i kapanje voska.

3. Operite farmerke bez pranja

Svi znamo koliko je teško pronaći savršeni model farmerki, a ako se peru u mašini za veš, uvek postoji bojazan da će se skupiti ili izbledeti. Kada primetite da više nisu baš sveže, složite ih u platnenu vreću i preko noći ostavite u zamrzivaču. Niske temperature uništiće bakterije koje uzrokuju neuogdan miris.

4. Lakše “baratajte” plastičnom folijom

Folija koja se ne da odlepiti prava je kuhinjska noćna mora s kojom se borimo gotovo svakodnevno. Najlakše će se odmotavati ako je na nekoliko minuta stavite u zamrzivač. Hladnoća smanjuje prijanjanje i zato ne preterujte sa zamrzavanjem da folija ne bi izgubila svoju funkciju.

5. Sačuvajte seme do iduće sezone

Ako vam je ostalo semena koje niste uspeli da posadite, možete ga sačuvati u zamrzivaču do iduće sezone. Pre nego što seme rasporedite u vrećice, pripazite na to da je potpuno suvo. Možda ih je najpraktičnije rasporediti u papirnate kesice koje ćete najlakše obeležiti. Pre sadnje, seme se mora potpuno otopiti.

6. Najlonkama produžite trajanje

Pokvasite nove najlonke, ocedite ih i stavite u plastičnu vrećicu. Zamrznite ih preko noći. Zbog hladnoće vlakna će ostati čvrsta i najlonke se neće “izvlačiti” već nakon nekoliko nošenja. Odmrznite ih na sobnoj temperaturi i pustite neka se osuše.

7. Rešite se grinja

Grinje neće preživeti niske temperature. Debele zimske jakne i pokrivače najlakše ćete otprašiti, ako ih stavite u plastičnu kesu i ostavite preko noći u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja ih operite.