ONA SLAVI ROĐENDAN: Kultna TEKSAS JAKNA postoji POLA VEKA, a priča o njenoj popularnosti je NEOBIČNA

teksas jakna
Levis

Teksas jakna brenda Levi's odavno je prešla granice mode i postala jedan od kultnih odevnih komada, koji je nekada bio zaštitni znak pripadnika raznih kontra-kultura.

 

Ne postoji stvar u ormanu mnogih koja je toliko retro, a istovremeno toliko moderna, kao što je to Levi’s teksas jakna. Od kada je nastala, a bilo je to krajem 19. veka, imala je brojne varijacije, ali je najomiljeniji model do danas, ostao onaj koji je nastao 60-ih godina prošlog veka.

Model, koji je obeležen kao Tip III, a u narodu je poznatiji kao popularna “trakerka”, prvi put je pušten u prodaju 1967. tako da se ove godine slavi pola veka od njenog nastanka. Iako je napravljena prvenstveno kao deo farmerske uniforme, vrlo brzo je “izašla” iz okvira farme i postala omiljeni odevni komad bajkera, rokera, raznih aktivista i boraca za ljudska prava. Posebno su je rado oblačili predstavnici “hipi pokreta”, a u vreme buntovnog “Leta ljubavi” na okupljanju u Hejt-ešburiju u San Francisku, nosio je i čuveni član “Bitlsa” Džordž Harison.

 

Popularnost Levi’s “trakerke” delom je uslovljena i novinama u načinu izrade koji je smanjio vreme i troškove, a istovremeno omogućio da ona bude dostupna širokim narodnim masama. Na njoj se prvi put pojavila prepoznatljiva “kožna nalepnica” na kojoj je pisalo ime brenda, a koja je ostala kao zaštitni znak levisovih modela.

Danas je model “traker” postao standard za teksas jakne, a brojni kreatori se trude da već dobro poznatoj  i prihvaćenoj osnovi, dodaju neke svoje detalje.

 

Najnovija kolekcija Levi’s “traker” jakni može da se kupi u Fashion Company radnjama.