ONI SU UBEDLJIVA VEĆINA! Najviše žena u Srbiji zove se MILICA, dok je kod muškaraca NEJČEŠĆE OVO IME

Dati ime detetu nije lako i budući roditelji provode sate i dane razgovarajući o tome kako će se njihovi nasledici zvati. Često su imena koja su popularna u određenom periodu odraz tog vremena i trendova koji su vladali.

Šetnja
Pixabay.com

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz avgusta prošle godine, najčešće žensko ime u Srbiji je Milica, dok se najviše muškaraca odaziva na ime Dragan.

Imena kao što su Milica, Jovana, Vera, Ljubica, Snežana, Zorica bila su popularna do početka devedesetih, a onda su primat preuzela imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija.

S druge strane, na listi najčešćih muških imena od 1992. godine vodi Nikola – a u top 10 su i imena Zoran, Dušan, Goran, Stefan i Lazar.

Najčešće kombinacije imena i prezimena kod žena su Milica Jovanović, Milica Petrović i Jelena Jovanović, a kod muškaraca Dragan Jovanović, Zoran Jovanović i Dragan Petrović.

Zanimljivo je i da je najčešće prezime u Srbiji Jovanović, za kojim slede Petrović i Nikolić, a top pet čine još prezimena Marković i Đorđević.