OPASNE PO ZDRAVLJE! Biljke koje NIKAKO NE SMETE držati u kući ako imate psa

Mogu da budu opasne po njihovo zdravlje!

Pixabay.com

Neke supstance u biljkama izazivaju neželjene reakcije kod životinja ako se desi da ih pojedu…

FIKUS LIRATA

Žao nam je što moramo da vas obeshrabrimo u želji da kupite najpopularniju biljku na Instagram fidovima. Fikus lirata je otrovan za pse ako ga progutaju.

Iako je biljka idealna za ukrašavanje enterijera i unosi mnogo svežine, ako imate kućnog ljubimca i ne želite da posećujete neplanirano veterinara, zaobiđite je u širokom luku.

Konzumiranje lišća fikusa lirate može prouzrokovati bolne simptome kod vašeg psa, uključujući iritaciju kože i gastrointestinalnog trakta.

Ako je vaš pas sklon žvakanju biljaka, nemojte unositi ovaj fikus u svoj dom.

Toksični sastojak: Nerastvorljivi kalcijum-oksalat

FILADENDRON

Filadendron je veliki rod tropskih biljaka koje su omiljene među sobnim vrtlarima zahvaljujući predivnom lišću i lakoći nege. Nemojte da padnete u iskušenje i donesete ga u dom jer vaš krzneni prijatelj to neće dobro podneti.

Iako su sorte filadendrona bezopasne na dodir, ako su progutane, toksične su za pse. Simptomi trovanja filadendronom uključuju oralnu iritaciju, otok, povraćanje, otežano disanje i prekomerno slinjenje.

Toksični sastojak: Nerastvorljivi kalcijum-oksalat

ZAMIJA

Popularnost zamija je eksplodirala poslednjih godina zahvaljujući činjenici da mogu da prežive u gotovo potpunom mraku i bez redovnog zalivanja.

Nažalost, zamije su toksične za pse, ali i ljude, ako se progutaju i mogu izazvati iritaciju, otok, povraćanje, prekomerno slinjenje i otežano disanje.

Toksični sastojak: Nerastvorljivi kalcijum-oksalat

ALOJA VERA

Aloja vera, koja ima mnogo pozitivnih medicinskih upotreba za ljude, može, što je paradoksalno, biti prilično toksična ako je unose psi.

Aloja je vrsta sukulenta koja je poreklom iz zapadne Azije i uzgaja se širom sveta zbog lekovite i poljoprivredne namene. Aloja je biljka koja se lako održava i lako razmnožava, što je čini popularnom sobnom biljkom.

Iako je aloja vera bezopasna za ljude, ona je toksična za pse ako je progutaju i izazvaće simptome, kao što su letargija, povraćanje i gastrointestinalni problemi.

Toksični sastojak: Saponin, antrakinon

RAJSKA PTICA

Rajska ptica je tropska sobna biljka poreklom iz Južne Afrike. Postala je popularna zbog velikog lišća i zapanjujućih narandžastih i plavih cvetova, koji podsećaju na ptice u letu. Zanimljivo je da je najlepši deo biljke rajska ptica zapravo i najotrovniji, a to je cvet.

Simptomi trovanja rajskom pticom uključuju prekomerno slinjenje, ubrzani puls, otežano disanje, drhtanje mišića, a u težim slučajevima i smrt. Ako se veterinarska nega zatraži na vreme, psi koji se otruju rajskom pticom mogu se potpuno oporaviti.

Toksični sastojak: Prusna kiselina, tanin

DIFENBAHIJA

Difenbahije su čudesne, šarene biljke čija veličina varira, ali bilo da su patuljaste ili one koje dostižu i do pola metra visine, sve su veoma popularne zbog prelepih listova.

Nažalost, difenbahije su otrovne za pse ako progutaju delove listova.

Simptomi trovanja difenbahijom uključuju oralnu iritaciju i otok, prekomerno slinjenje, povraćanje i otežano disanje.