OPASNIJE OD PREVARE: Negativne pojave u vezi vode ka sigurnom raskidu

Mnogi misle da je prevara najveća nevolja koja partnere može snaći u vezi...

pixabay.com

1. Laganje i skrivanje stvari od partnera

Makar izbegavali istinu kako ne biste povredili ili razočarali partnera, laganje i skrivanje vremenom postaje veliki problem koji vodi do narušavanja poverenja i vezu postavlja na klimave noge. Trebalo bi da vašem partneru možete da kažete sve što vas muči.

2. Izbegavanje intimnosti

To ne važi samo za intimnost, već i na razgovore o osetljivim temama, pitanje da li možete da računate jedno na drugo u teškim situacijama, ali i izbegavanje pokazivanja osećanja kako privatno, tako i u javnosti. Sve ovo će naškoditi vašoj vezi i poljuljati veru u njenu ozbiljnost i postojanost partnerovih osećanja.

3. Izbegavanje razgovora o problemima

Ako postoji neki problem u vezi, koliko god vam bilo teško, o njemu treba razgovarati pre nego on postane ogromna gomila pod tepihom o koju ćete se neprestano spoticati. Koliko god vam se problem činio beznačajnim, nevažnim ili možda ‘nemogućim’ za razgovor, pričajte o njemu.

4. Tvrdoglavost

Kada neko redovno insistira na svojim stavovima i odlukama, partneru poručuje da nije spreman na kompromise. A u vezi biste uvek trebali biti spremni na kompromise. Osobe koje mogu da funkcionišu jedino na način da je sve po njihovome su osobe koje su u vezi sa samima sobom.

5. Patroniziranje

Obraćanje partneru s visine odaje nepoštovanje, budući da šaljete poruku da mislite kako je vaše mišljenje važnije, kako ste vi pametniji, sposobniji ili vredniji. Ravnopravnost partnera od izrazite je važnosti u svakoj ozbiljnoj vezi.

6. Ostajanje u vezi iz pogrešnih razloga

Bilo da ne želite da razočarate porodicu ili da otkažete putovanje koje ste isplanirali pre tri meseca – takve i slične stvari pogrešan su razlog za ostanak u vezi. U vezi se ostaje zbog ljubavi, a ne zbog navike ili toga što vam je teško da se nosite sa novonastalom situacijom.

7. Manipulisanje

Ovo je jako osetljivo područje, jer je neko u stanju da godinama suptilno manipuliše partnerom, a da ovaj to uopšte ne shvati. Osećate li da zbog partnera gubite samopouzdanje i postajete duboko nesrećni, zapitajte se šta vas uopšte povezuje i zbog čega ste u vezi.

8. Ljubomora

Možda vas partner ne vara, ali redovne sumnje mogu biti puno gore od same prevare. U vezi treba da se osećate voljeno, poželjno, sigurno i samopouzdano.