OPORAVITE SVOJ BUDŽET: Tri saveta kako da uštedite novac i nakon PANDEMIJE

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive.

pixabay.com

Ljudi širom sveta manje su se kretali, te samim tim manje i trošili novac što im je osiguralo određene ušteđevine.

Finansijska savjetnica Lejsi Langford istakla je da je došlo pravo vreme da naučimo da upravljamo finansijama, kako sada tako i kada priča o pandemiji bude iza nas.

Neka štednja postane sastavnim deo vašeg života

Ukoliko ste život u toku pandemije organizovali na način da ste preskakali skupe ručkove i večere u restoranima, a kupovinu i putovanja sveli na minimum, zašto i posle ne biste nastavili da živite na isti način? “Ako ste i s navedenim rezovima zadovoljni i srećni u životu, usvojite taj stil života i posle pandemije”, ističe Langford.

Analizirajte vaše troškove i pokušajte da napravite selekciju na neophodne i manje bitne troškove. Na jednu stranu papira napišite koliko novca trošite na stanarinu ili hipoteku i na komunalije, a na drugu ono što vam nije egzistencijalni trošak. Uporedite troškove, proverite koliko ste uštedjeli u ovih nekoliko meseci izbegavajući trošenje na manje bitne stvari i sami zaključite sviđa li vam se ušteđena svota.

Osmislite plan štednje

Ciljano štedite novac i gradite dobre štedne navike. Ako ne postoji svrha zbog štednje, onda ćete novac lakše i trošiti. Kada imate cilj, pre trošenja novca razmislićete nekoliko puta.

Izbjegavajte fraze “Ja to zaslužujem”

Nakon što ste mesecima štedeli na svemu, pa tako i na sitnim zadovoljstvima, nemojte upasti u zamku rečenice “Ja to zaslužujem”. S otvaranjem donedavno zatvorenih šoping centara, ali i u želji da sami sebe oraspolože, osobe pokleknu većem trošku od onog kojeg bi sebi smeli da dozvole. Da biste izbegli post-pandemijsko trošenje Langford sugeriše da tačno definišete iznos budžeta za trošenje, a koji će podrazumevati trošenje novca na odeću, obuću, restorane i druge aktivnosti. Ne prelazite preko zapisane sume.loading...