OPREZNO SA SVEŽIM VOĆEM I POVRĆEM: Evo kako da pravilno operete namirnice pre nego što ih pojedete

Ništa lepše od svežeg sezonskog voća i povrća, ali ukoliko ga niste sami gajili, pitanje je koliko je na njemu tragova pesticida i ostalih pošasti koje možete da pojedete pride.

frižider
Pixabay.com

Pogotovo kada navalite na jagode i paradajz, na koji ste čekali od letos. Da biste bili sigurniji da otrove niste uneli u organizam, najbolje je da temeljno operete plodove. I to na sledeći način:

– Propustite voće i povrće kroz mlaz mlake vode.

– “Očetkajte” ih blago vodom i kapljicom deterdženta za sudove, pa dobro isperite.

– Ubacite ih u posudu u kojoj ste razmutili kašiku morske soli i ostavite da odstoje pola sata.

Druga varijanta je da ih poprskate rastvorom od čaše vode, kašike soka od limuna i dve kašike sode bikarbone, pa da ih posle 15 minuta dobro isperete.



loading...