OSETIĆETE SPOKOJ I SREĆU: Kuća postaje OAZA MIRA uz pomoć ovih saveta

Stil uređenja doma zavisi od vašeg ukusa i samo vi možete da odlučite da li želite moderan, elegantan ili starinski, romantičan enterijer.

pixabay.com

Međutim, iskusni stručnjaci za unutrašnji dizajn tvrde da neka pravila mogu da se primene nezavisno od tipa uređenja, piše Lepa&Srećna.

Udobnost i osećaj mira je ipak prvi zahtev koji dom treba da ispuni pa zato isprobajte ova pravila tako što ćete ih primeniti prema svom ukusu.

1. IZABERITE UMIRUJUĆE BOJE

Ako želite oazu mira u kući, trudite se da paleta boja bude neutralna a nijanse meke.

To ne znači da ne možete da odaberete boje po svom ukusu, već samo da prilagodite njihove tonove sa površinama na kojima ih koristite.

Umirujuće boje su, pre svega, bela, bež, svetloplava, svetlosiva, ali i nežne nijanse žute ili zelene.

Ako volite jarkožutu, neka ona bude zastupljena u detaljima, a zidovi, zavese i veliki prekrivači neka budu bež ili svetlosivi.

2. OGRANIČITE BROJ DETALJA

Mnogi misle da samo moderan enterijer treba da ima svedeni broj detalja.

Naravno da romantični ili “šebi šik” stil uvek asociraju na mnogobrojne sitnice, ali ako želite umirujući efekat, bolje je da nađete meru.

Nešto slično možete videti u skandinavskim enterijerima – oni nisu hladni kao moderni, elegantni stanovi, ali se ne preteruje sa ukrasima.

To ne znači da treba da se odreknete uspomena. Jednostavno, izaberite površine (na primer, samo po jednu policu ili stočić) na kojem ćete prirediti “izložbu” dragih sitnica i menjajte “postavku” s vremena na vreme.

Sve druge uredno spakujte u kutije ili fioke. Sređena kuća deluje umirujuće.

3. PAZITE DA KUĆA UVEK PRIJATNO MIRIŠE

Nema boljeg rešenja nego što su redovno provetravanje i redovno čišćenje. Nema tog mirišljavog štapića koji je bolji od vode i krpe.

Međutim, i pored toga, potrudite se da u kuhinji povremeno prokuvate malo nane da osveži vazduh, u spavaćim sobama prsnite po neku kap lavande, u kupatilu miris osvežite eukaliptusom.

Menjajte mirise u zavisnosti od sezone i svaki ulazak u dom probudiće u vama osećaj spokojstva.

4. BIRAJTE PRIRODNE DETALJE

Ako ste ljubitelj biljaka, vi ćete već sami odabrati sobno bilje i cvetnice po svom ukusu.

Računajte i na ono što se vidi kroz prozor! Ako soba gleda na drvored, pokušajte da izbegnete zavese.

Međutim, čak i ako vam gajenje cveća nije jača strana, možete ostvariti utisak prirodnog okruženja tako što ćete u detaljima kombinovati kamen, školjke, drvo ili terakotu.

Ne zaboravite kupatilo! I tu  detalji od drveta stvoriti potpunu novu atmosferu.

Razmišljajte i o mogućnosti da se prirodni motivi nađu na slikama ili fotografijama koje ćete okačiti na zidovima.

5. SVETLO TREBA DA BUDE I ZA RAD I ZA ODMOR

Važno je da sve pozicije u stanu ili kući imaju dve vrste osvetljenja – meko i difuzno svetlo uz koje ćete se opuštati ali i ono jasno i precizno za rad i druge precizne radnje.

Tako u spavaćoj sobi i (ili) kupatilu treba imati i dobro osvetljeno ogledalo  za šminkanje, ali i diskretna svetla za trenutke relaksaciije.

Ako u kuhinji često obedujete, a ne samo pripremate hranu, planirajte i svetlo za romantičnu večeru.

Sa druge strane, stepeništa, podrumi, garderobe i ostave treba da budu jarko osvetljeni i bezbedni, naročito ako u domaćinstvu žive stariji ukućani ili članovi porodice imaju teškoće sa vidom, kretanjem ili ravnotežom.

Samo bezbedna kuća budi potpuni osećaj spokojstva.