OSTAJE SVEŽA DO PROLEĆA: Napravite turšiju po receptu naših baka

Turšija je prirodni probiotik i najmoćniji lek.

Povrće
Pixabay.com

Ako tokom zime budete uz svaki ručak jeli povrće iz turšije, vi ćete:

Podstaći obnavljanje crevne mikroflore; ubrzaćete metabolizam; poboljšati imunitet; sprečiti pojavu karcinoma; regulisaćete krvni pritisak; sniziti nivo holesterola; poboljšati raspoloženje i td.

Recept za turšiju:

Potrebno je:

– 5 kg povrća za turšiju (krastavčići; paprike; šargarepa; zeleni paradajz; karfiol; sitan crni luk i td.)

– 5 l vode

– 1l sirćeta 9%

– 13 supenih kašika šećera;

– 5 supenih kašika soli;

– kesica vinobrana;

– začin: biber u zrnu, mirođija, ren…

Priprema: Povrće dobro oprati pa očistiti od peteljki. Zatim papriku izbušiti kako bi voda ušla u nju. Šargarepu očistiti, kao i luk i paradajz. Zatim povrće staviti u bure i naliti vodom u kojoj je dodato sirće, so, šećer i vinobran.

Sve dobro izmešati pa pritisnuti povrće da bude što dublje u vodi. Povrće možete dodavati i naknadno u tu vodu, ali isto i vodu možete da dodajete (sa sirćetom i začinima).

Bure čuvajte na suvom i hladnom mestu, daleko od sunca.