Ako tokom zime budete uz svaki ručak jeli povrće iz turšije, vi ćete:
Podstaći obnavljanje crevne mikroflore; ubrzaćete metabolizam; poboljšati imunitet; sprečiti pojavu karcinoma; regulisaćete krvni pritisak; sniziti nivo holesterola; poboljšati raspoloženje i td.
Recept za turšiju:
Potrebno je:
– 5 kg povrća za turšiju (krastavčići; paprike; šargarepa; zeleni paradajz; karfiol; sitan crni luk i td.)
– 5 l vode
– 1l sirćeta 9%
– 13 supenih kašika šećera;
– 5 supenih kašika soli;
– kesica vinobrana;
– začin: biber u zrnu, mirođija, ren…
Priprema: Povrće dobro oprati pa očistiti od peteljki. Zatim papriku izbušiti kako bi voda ušla u nju. Šargarepu očistiti, kao i luk i paradajz. Zatim povrće staviti u bure i naliti vodom u kojoj je dodato sirće, so, šećer i vinobran.
Sve dobro izmešati pa pritisnuti povrće da bude što dublje u vodi. Povrće možete dodavati i naknadno u tu vodu, ali isto i vodu možete da dodajete (sa sirćetom i začinima).
Bure čuvajte na suvom i hladnom mestu, daleko od sunca.