OSTANITE MLADE: Uradite ovo i zadržaćete lepotu i vitalnost

zena
Pixabay.com

Čak i ako niste pre vežbali, ako počnete u četrdesetim ubrzaćete metabolizam i postići iste rezultate kao i ljudi koji se od ranih godina bave sportom

Ne tako davno, smatralo se da je za osobe u 40-ima kasno da počnu sa vežbanjem. Danas, zahvaljujući sve većoj osveštenosti, većina žena upravo u zrelim godinama intenzivno vežba i živi punim plućima. Tako i u ovim “najboljim godinama”, kako ih mnogi nazivaju, žene ostaju vitalne i usporavaju procese starenja, svesne svojih životnih potencijala.

6 metoda koje će vam pomoći da ostanete fit:

Promene kroz koje vaše telo prolazi u kasnim četrdesetima normalne su i iako ih ne možete izbeći, dobrim navikama možete ih usporiti. Umesto da vas te promene obeshrabre.

1. Ljubav prema sebi 

Mnogi poistovećuju ljubav prema sebi s narcizmom, no to je pogrešno uverenje. Ako ne volite sebe i smatrate se manje vrednim, manje zaslužnim ili sposobnim, jednostavno ne možete živeti kvalitetno. Osim toga, da biste mogli pružiti ljubav drugima, prvo morate da zavolite sebe. Redovno negujte vaše telo i duh, priuštite sebi osećaj sreće i odvojite vreme koje će biti posvećeno samo vama.

Svakog dana izdvojite barem nekoliko trenutaka kada ćete isključiti mobilni i kompjuter, kako biste bili usredsređeni sami na sebe, u potpunoj tišini.

2. Pravilna ishrana

Budući da se s godinama usporava vaš metabolizam, trebalo bi da smanjite broj kalorija. Ali važno je i da ne preskačete doručak kako ne biste tokom dana imali napade gladi.

Obroke obogatite: belančevinama (10 – 35% dnevnog unosa kalorija) – za dobro pamćenje, vitaminom D (400 – 1000 IU) i kalcijumom (1000 mg na dan) – za očuvanje kostiju, vlaknima (21 do 38 grama na dan) – za dobru probavu.

3. Vežbe disanja i meditacija 

Kako biste usporili starenje uzrokovano stresom, te povećali rezerve tkiva kiseonikom, radite jednostavne meditativne vežbe disanja.

Kako se izvode: Sednite na udobnu prostirku prekrštenih nogu, zatvorite oči te usmerite pažnju na dah. Dovedite udah i izdah u jednaki omer.

Potom nekoliko puta udahnite kroz nos, pa izdahnite kroz usta, zamišljajući da s izdahom izbacujete sav stres iz tela. Opustite svaku misao. Nastavite duboko da dišete sve dok ne osetite potpuni mir i opuštenost. Praktikujte svaki dan po desetak minuta.

5. Vožnja biciklom 

Kada god možete, na posao, pijacu ili u bioskop s prijateljicom, odvezite se biciklom. Osim što ćete uštedeti na kućnom budžetu, više ćete boraviti na svežem vazduhu. Uživaćete u osećaju potpune slobode i ojačati mišiće zadnjice, stomaka i leđa. Osim toga, poboljšaće vam se raspoloženje i bićete puni energije.

6. Fitnes i joga

Proverite vašu fleksibilnost. To možete tako da u sedećem položaju, ispruženih nogu, pokušate da dotaknete nožne prste. Ako ne možete, vaše su arterije verovatno u lošem stanju i prijaće vam veći rizik od srčanog i moždanog udara. Nefleksibilnost može dovesti i do ozleda. Pre svakog vežbanja lagano se zagrejte kako biste sprečili ozlede.Hodajte ili trčite u mestu, te izvodite lagane skokove koji su dobri za protok limfe. Nakon vežbe radite nežne pokrete za istezanje.

Fitnes

Čak i ako se fitnesom počnete baviti nakon četrdesete, ostvarićete slične zdravstvene dobrobiti kao i osobe koje su počele vežbati u mlađoj dobi. Puls će vam se postupno smanjiti na manje od 60 otkucaja u minuti, a srce će postati snažnije. Povećaćete mišićnu masu, osnažiti mišiće, tetive i zglobove i ubrzati svoj metabolizam. Vežbajte triput nedeljno najmanje po 30 minuta. Potražite instruktora fitnesa koji će za vas osmisliti program vežbi u skladu s vašom građom i kondicijom.

Joga

Zahvaljujući vežbama joge naučićete pravilno disanje i postaćete fleksibilniji. Takođe ćete ojačati kičmu i osnažiti mišiće. Ova drevna disciplina duha i tela pomoćiće vam da poboljšate osećaj za ravnotežu i vratite godine unazad.

A, što je najlepše, zavolećete vaše telo onakvo kakvo jeste. Ako volite da vežbate u grupi, otiđite na satove joge u neki studio i iskoristite sve dobrobiti rada u grupi. Ili potražite učitelja joge koji će se na privatnom satu posvetiti samo vama.

Dodatni savet

Da biste bili vitalni i maksimalno uživali u svojim četrdesetima, družite se što više s porodicom i prijateljima.Bavite se aktivnostima koje vas ispunjavaju. Planinarite, upišite se na neku zanimljivu radionicu ili kurs, čitajte, smejte se i – radujte malim stvarima!loading...