OSTRVO BOGOVA: Ako želite egzotiku, luksuz i uživanje – ovo je DESTINACIJA ZA VAS

Bali je popularna destinacija za mnoge putnike širom sveta i lako je razumeti zašto. Od njegovih beskrajnih idiličnih plaža, zadivljujuće duhovne energije, terasastih pirinačnih polja i egzotičnih zalazaka sunca, toliko je toga što treba da se vidi i doživi na ovom veličanstvenom rajskom ostrvu.

Pixabay.com

Isprobajte surfovanje, jogu, meditaciju, idite na treking, isprobajte ukusnu lokalnu hranu ili neverovatan noćni život. Na određene oblasti Balija uticao je masovni turizam, sa sedištima kafića, modernih barova i veganskih restorana. Ali druga područja su i dalje prilično udaljena, zadržavajući svoju jedinstvenu balijsku lepotu i šarm.

Opšte informacije

Bali je indonežanska ostrvska provincija koja se nalazi između Jave i Lomboka. To je jedina pretežno hinduistička provincija u zemlji, gde se 83,5% lokalnog stanovništva izjašnjava kao Balineški hindusi. Ovo je interesantna činjenica, s obzirom na to da Indonezija ima najveću muslimansku populaciju na svetu.

Bali karakterišu upečatljiva obalna područja i zelena unutrašnjost. Hinduistički hramovi obiluju ovim ostrvskim rajem, a poznat je i po njegovim visoko razvijenim umetnostima u oblastima slikarstva, skulpture, duboreza, metalnih radova i plesa. Dok je jug poznat po svojim plažama, grad u unutrašnjosti, Ubud, smatra se kulturnim srcem ostrva i odličnim mestom za upoznavanje balijske kulture i umetnosti.

Zbog svega ovoga Bali je jedna od najboljih turističkih destinacija u Indoneziji, ako ne i najbolja, sa preko 6,5 miliona međunarodnih posetilaca godišnje. Preduzeća u vezi sa turizmom čine 80% privrede ostrva, a većina akcija se odvija na jugu. Ovde ima toliko sjajnih mesta za boravak, u rasponu od luksuznih smeštaja sa 5 zvezdica do skromnih i šarmantnih butik hotela i bungalova. Konkurencija između hotela je toliko jaka da možete lako pronaći prelepe hotele po veoma razumnim cenama.

Bali
pixabay.com

Kada otići na Bali?

Najbolje vreme za posetu Baliju je tokom sušne sezone ne ostrvu. Od maja do oktobra nećete morati da brinete o tome da li će kiša pokvariti vaše aktivnosti na otvorenom, a nivoi vlažnosti su niski tokom celog leta. Ako vam ne smetaju kratke kišne oluje, Bali možete posetiti između novembra i aprila. Prednost tadašnjeg obilaska su manje gužve na najpopularnijim atrkcijama i drastično niže cene.

Šta videti na Baliju?

Ukoliko nikada niste bili na Baliju, onda prvo na šta ćete verovatno pomisliti su njegove peščane plaže. Koliko god one bile idilične, to je samo jedna strana koju Bali ima da ponudi. Nekoliko dana će vam samo biti potrebno da shvatite da na ovom ostrvskom raju postoji mnogo više zanimljivosti od peska, surfovanja i neviđenih zalazaka sunca.

Za početak, shvatite Bali kao mesto gde se poslužuje najbolja egzotična i prirodna hrana u jugoistočnoj Aziji. Umetnost je široko rasprostranjena u vidu izgradnje lepih hramova i domaće radinosti. Hinduistički hramovi i plesne priredbe čine da dobro osetite podneblje i naučite nešto novo. Turizam je učinio da se na Baliju nalaze neki od najboljih hotela sa takozvanim „infinity“ bazenima bez ivica koji boravku na Baliju daju dodatnu notu luksuza i egzotike.

Odlazak na Bali je kao da idete u beskrajnu avanturu – postoji aktivnost koja odgovara svakom temperamentu!

Pixabay

Aktivnosti

  1. Vožnja kvadovima

Ovo je aktivnost za one koji nisu došli samo na sunčanje u prelepim i bogatim turističkim mestima i koji osim predivnih plaža i romantičnih zalazaka žele još nešto da vide i dožive. Na Baliju se često organizuju ture kvadovima zato što je teren jako pogodan za istraživanja ovakvim tipom vozila i zato što je priroda izvanredna sa mnogo skrivenih mesta koja se u uobičajenim turama ne mogu videti. Ture se organizuju iz Denapasara, koštaju 59 dolara za deo dan, a bićete oduševljeni slikama pirinčanih polja, vodopada, gustih šuma…

  1. Instagram tura

Ne želite da se vratite sa ovakvog egzotičnog putovanja, a da nemate fotografije koje će na najbolji način dočarati lepote ostrva. Ne samo da ćete u ovoj turi obići sva najznačajnija mesta na ostrvu, najlepše plaže, znamenite hramove, nego ćete imati i puno vremena za fotografisanje. Na primer čuvena razglednica iz Balija „Gates of Heaven“ je ulaz u golf klub, pa ćete kroz ovu turu brzo i lako doći do svih informacija. Napravite fotografije na najboljim plažama ili na čuvenim ljuljaškama sa velikih visina.

  1. Tanah lot hram

Postoji mnogo hramova koji se izdvajaju svojom lepotom, a možda najlepši i najpristupačniji je Tanah lot hram. Nalazi se 20 kilometara od turističkog odmarališta Kute i predstavlja jednu od najznačajnijih znamenitosti Balija. Izgrađen je na vrhu velike stene koju konstantno spiraju talasi. Posetu hramu u velikoj meri određuje oseka – kada se voda povuče moguće je prićipećini ispod hrama u kojoj, prema verovanju, izvire lekovita voda.

  1. Vodopadi

„Ostrvo bogova“ ima neke od najlepših vodopada na planeti i u zavisnosti od vaše dužine boravka, predlažemo vam da ih obiđete što više. Evo samo nekih od njih: Sekumpul, Git-git, Tegenungan, Munduk. Neki su manje pristupačni, neki imaju prirodne skakaonice, u nekima možete da se okupate, ali su svi fascinantni i nezaboravni, vredni svakog truda.

  1. Područja zaštićena UNESCO-m

Bali je bogato kulturološko područje, pa su mnogi hramovi pod zaštitom UNESCO-a. Imaćete prilike da doživite veličanstvenost nekih od najlepih mesta na Baliju među kkojima su čuvene pirinčane terase, zelene zemlje Jatiluvih, hram Ulun Danu Bratan na jezeru ili Luhur Batukru na obroncima vulkana.

  1. Spa tretman

Mnogo je stvari po kojima je Bali jedinstven i što jedino u ovom kutku sveta možete doživeti. Spa tretmani u kojima ovde možete uživati donose vam ne samo fizički detoks, već i duhvnu dimenziju. Da biste razumeli ovdašnju filozofiju života, morate se u potpunosti prepustii trenutku i pronaći unutrašnji balans.

  1. Obilazak Nusa Penide

Nusa Penide je relativno nerazvijeno ostrvo koje se nalazi jugoistočno od kopnenog Balija. Ovde možete naći sjajne klubove na plaži, organske kafiće i neke od najfotogeničnijih znamenitosti na Baliju. Može se napraviti jednodnevni izlet, ili za idealno istraživanje provesti 2-3 dana.

Odlazak na Bali doživite kao spiritualno i kao putničko iskustvo. Naučićete  mnoge stvari, biti inspirisani prelepom prirodom i nezaboravnom dobrotom meštana, a kući poneti rezervoar pozitivne energije do narednog dolaska.