OSVEŽITE VAŠ ŽIVOTNI PROSTOR: Osam načina kako da sitnim detaljima PREPORODITE DOM

Imate hiljadu ideja kako da osvežite vaš životni prostor, a ne znate odakle da počnete. Dajemo vam predloge šta je ključno za odabir dobrog i efektnog detalja za enterijer

Dnevna soba
Pixabay.com

1. Izaberite predmet koji vam se sviđa

Ne robujte trendovima, već sopstvenim željama. Izaberite nešto što vama lično unosi radost i svežinu u dom. Zatim, uvek ostale propratne detalje kombinujte u tonu sa prvim. Neka predmet po vašem ukusu bude početna inspiracija za dalje uređivanje prostora.

2. Izaberite odgovarajuću boju

Vodite računa o koloritu nameštaja i zidova. Odaberite jednu ili dve boje koje se slažu sa bojom vašeg nameštaja i zidova. Boje koje su u kontrastu daće veću živost prostoriji. Ukoliko su vaši zidovi i nameštaj u mirnijem tonu, odaberite neku jaču boju detalja.

3. Pratite temu prostorije

U zavisnosti od toga kakvog je duha vaša soba, pratite istu temu i pri kupovini detalja. Ako je vaš prostor tradicionalnijeg izgleda, nemojte stavljati neki moderan detalj. Sa druge strane, za moderan nameštaj birajte savremeni dizajn.

4. Ne zaboravite na simetriju

Osećaj za ravnotežu je neizostavan deo dobro organizovan i ukrašenog prostora. Ako su vaše sobe formalnije uređene, gledajte da, na primer, stolice budu poređane na istim delovima tepiha, a detalje postavljajte simetrično. U slučaju da je vaša prostorija neformalnog izgleda, trudite se da detalje postavljate asimetrično.

Pixabay.com

5. Uskladite detalje sa veličinom

Nemojte trpati detalje koji su različite visine i veličine. Vizuelni efekat će biti utoliko lošiji ukoliko sparite ogromne ramove sa malim kutijama za nakit. Neka sve stvari, koje rešite da uparite kao nove detalje u prostoriji, budu makar slične veličine, naročito ukoliko stoje jedna blizu druge.

6. Pazite na osvetljenje

Odabir dobrog osvetljenja je jednostavan posao, a često presudno utiče na ulepšavanje vaše sobe. Zato, iskoristite ona svetla koja odgovaraju dizajnu vaše prostorije. Pritom, u svetlosne efekte, pored lustera, uključite i lapme koje ćete poređati u zavosnoti od rasporeda nameštaja.

7. Ispunite zidove

Okačite na zidove police za knjige, uramljene slike ili ogledalo koje će se uklopiti u postojeći enterijer. Nemojte detalje postavljati previše blizu, već ostavite toliko slobodnog prostora između stvari koje stoje na zidu da ne bude napadno za posmatranje.

8. Ukrasite podove

Taj prazan prostor traži upečatljiv detalj. Pod je idealna lokacija koja može da istrpi razne eksperimente u vidu tepiha u najrazličitijim bojama. Ukoliko je vaša prostor u duhu orijenta pronađite neki šareni, persijski tepih koji bi ispratio duh čitave prostorije. Ako je vaša soba modernijeg dizajna probajte da je osvežite manjim i masivnijim tepisima.