OTIŠAO KAKO JE I ŽIVEO: Kreator sahranjen skromno i tiho, a da vidite ko će NASLEDITI NJEGOVE MILIONE (FOTO)

Poznati nemački kreator visoke mode Karl Lagerfeld, koji je preminuo u utorak u Parizu, juče je sahranjen u Francuskoj u skladu s njegovim poslednjim željama.

Beta

Kremacija nemačkog stiliste održana je u Nanteru kod Pariza u prisustvu njegove saradnice Viržini Vijar koja je nasledila njegovo mesto umetničkog direktora luksuzne modne kuće Šanel. Sahrani je prisustvovala i princeza Karolina od Monaka.

Lagerfeld je govorio da ne želi komemoraciju i veliki broj ljudi na svojoj sahrani. Čak je jednom polušaljivo rekao da bi pre “umro” nego da mu se organizuje sahrana kao što je učinjeno francuskoj rok zvezde Džoniju Holideju.

Francuski mediji od Lagerfeldove smrti prenose razne intervjue koje je modni kreator, poznat kao savršeni dendi i ekscentrik, davao tokom karijere. Jedna od njih je da će svoje bogatstvo ostaviti onima koji će se brinuti o njegovoj mezimici, kućnom ljubimcu.

U pitanju je već svetski poznata bela mačka po imenu Šupet koja je sama u raznim reklama zaradila nekoliko miliona evra. Mediji spekulišu da će upravo ona “naslediti” ogromno bogatstvo ostalo iza kreatora.

Lagerfeld je imao prepoznatljiv izgled. Skoro uvek je nosio tamne naočari, kosu uredno vezanu u rep, i elegantna, besprekorna crna odela s belim rolkama ili belim košuljama s visokom kragnom i neobičnom kravatom sa šnalom. Imao je običaj da nosi i kožne rukavice sa otvorenim prstima i prstenjem skoro na visini nokta. Ponekad je držao i elegantni štap.

Bio je umetnički direktor luksuzne modne kuće Šanel od 1983. godine.

Pretpostavlja se da je kreator rođen 10. septembra 1933. u Hamburgu, pošto je Lagerfeld krio tačan datum rođenja i o njegovom privatnom životu se veoma malo zna. U Pariz se preselio 50-ih godina.

Pre Šanela, Lagerfeld je radio u francuskim modnim kućama Žan Patu i Kloe. Od 1983. je umetnički direktor za kreacije visoke mode kuće Šanel, a 1984. osnovao i sopstvenu marku.