Neke žene čvrsto veruju da pun mesec utiče na rađanje beba, a jedna je priznala da smatra da se njena beba baš zbog toga rodila šest nedelja ranije.

 

Nesanica, poremećaj menstruacije i pojačane psihičke tegobe su samo neki od simtoma koji se od davnina povezuju sa uticajem punog meseca. Ipak, to još uvek nije naučno dokazano, pa ih ljudi prenose kao deo verovanja.

Ono što neke žene, takođe pripisuju punom mesecu, je učestalost porođaja. Naime, veruje se da se više beba rađa u noći kada je mesec “okrugla žuta lopta”. To je navelo neke istraživače da ispitaju da li je ovo zaista tačno.

Rezultati istraživanja koje prenosi Scientific American pokazali su da se najveći broj porođaja desi ujutru oko 8 sati, ali da nema nikakve veze između punog meseca i učestalijeg rađanja. Na osnovu ovoga naučnici sa Djuk univerziteta su definitivno utvrdili da se radio mitu, piše Refinery 29.

Sigurno se sada pitate zašto se bebe najčešće rađaju ujutru i to oko 8?!

U tome, prema statističaru Zenu Armstrongu, nema velike mudrolije kada se porođaji razvrstaju na carske rezove, indukovane i prirodne porođaje. Najveći broj lekara zakazuje carske rezove baš u 8 ujutru, na početku radnog dana, a taj broj značajno opada popodne i u toku večeri. To ulazi u konačnu brojku porođaja i zato se došlo do tog rezultata.loading...