Otrkivena tajna srećnog braka: Da li po svaku cenu treba izbegavatu svađu?

Najnovija studija pokazala je koje su sve tajne savršenog braka, a iako mnogi misle kako se oni najsretniji parovi nikada ne svađaju, navodi se kako su upravo svađe te koje doprinose stabilnom odnosu.

Venčanje
pixabay.com

Sudeći prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji nad 2.000 srećnih bračnih parova, recept za savršen brak krije se u svakodnevnom razgovoru, zajednički provedenom vremenu i bar dve veće svađe svakoga meseca. Ipak, napominju kako nikada ne treba otići u krevet dok se svađe ne reše.

Nakon ispitivanja, mnogi parovi priznali su za studiju “The Warner Leisure Hotels” kako skladnom braku doprinose i međusobno žaljenje na posao ili druge probleme, iskazivanje međusobnog poštovanja i zajedničko “glupiranje”.

Srećniji su parovi čiji se partneri u braku nastave baviti hobijima kojima su se bavili dok nisu uplovili u isti i oni koji svojoj boljoj polovini “dopuštaju” da se prikaže u svom najgorem izdanju.

Također, čvrstom odnosu znatno doprinose i zajednički odlasci na odmore, bilo da su oni kraći ili duži.

– Nimalo ne čudi da su zajednički odmori jedan od tajnih sastojaka srećnoga braka. Mnogi parovi tvrde da se uvek osećaju povezanije, nakon što provedu zajednički vikend bez svakodnevnih obaveza – navodi autor studije Sajmon Tompson.

Gotovo 70 odsto ispitanika tvrdi da ih zajednički provedeno vreme može podsetiti zašto se vole, a isto toliko veliku važnost pridaje i tome da je njihov partner romantičan. Njih 36 odsto zadovoljno je manjem pažljivom gestu, poput zajedničke večere.

Da bi odnos bio uzbudljiv, pokazuje istraživanje, potrebna je i doza humora, privrženosti i razumevanja. Također, navodi se kako je bitno partneru oprostiti loše navike te nikada ne ignorisati kada je neraspoložen ili kada mu je dosadno.