OTVORITE VRATA SREĆI: Biljka koju morate imati u domu ako želite USPEH I ZADOVOLJSTVO

Bambus
Pixaby.com

Ono što verovatno većina ne zna, to je da ova interesantna biljka uopšte nije bambus!

 

Srećni bambus (“lucky bamboo”) ili sobni bambus je danas standardni deo ponude skoro svih cvećara i čest izbor mnogih kupaca. Svako od nas je bar jednom dobio ovu neobičnu biljku, bilo u buketu, bilo samostalno, a nakon saznanja da joj nije potrebna posebna nega i mnogo pažnje, sigurno je mnogima postala omiljeni deo kućnog zelenila.
 
Ono što verovatno većina ne zna, to je da ova interesantna biljka uopšte nije bambus! To je zapravo biljka koja se naziva Dracena sanderiana i svojim izgledom zaista podseća na bambus, što objašnjava ime kojim je popularizovana u svetu.

Privlačnog izgleda i neobične strukture, ova višegodišnja biljka je veoma prilagodljiva i izdržljiva, što je čini izuzetno vrednom za uređivanje savremenih zatvorenih prostora u kojima veliki broj sobnih biljaka danas ne može da opstane.

Pored toga, značajnu ulogu u njenoj skorijoj ekspanziji na tržištu igra i egzotičan izgled i izrazita dekorativnost, kao i raznovrsne mogućnosti aranžiranja, bilo samostalno ili u kombinaciji sa rezanim cvećem i drugim elementima.

Danas postoje tri osnovne forme tzv. srećnog bambusa – ravni bambus, uvijeni bambus i bambus slobodnog stila. Ove tri forme su kasnije poslužile kao osnova za razvoj niza varijeteta koji se mogu naći u prodaji.

Održavanje

 

Potrebno je da znate svega nekoliko informacija o ovoj interesantnoj biljci i da joj poklonite malo pažnje kako bi krasila vaš dom dugi niz godina.

• Poput rezanog cveća, tzv. srećni bambus se drži u vodi

• Trebalo bi menjati ili dolivati vodu na svakih 10 dana do dve nedelje, jer brzo crpi hranljive materije. Koristite odstajalu vodu i napunite vazu do oko 10-ak cm visine

• Osetljiv je na direktnu sunčevu svetlost, koja može dovesti do promene boje listova (postaju žuti)

• Listovi mogu da promene boju u žutu zbog viška hlora u vodi, a ukoliko do toga dođe, odstranite ih kako bi se na njihovom mestu razvili novi listovi

• Uspeva u širokom rasponu temperature, otprilike od 15 do 32oC

• Prihranjivanje nije neophodno, ali možete mu dodati malo tečnog đubriva sa vremena na vreme

Feng šui

 

Postoji staro kinesko verovanje da ova biljka donosi sreću, odakle i potiče njen naziv. U Aziji se srećni bambus tj. Dracena sanderiana unosi u novi dom jer se veruje da pozitivno utiče na emocije ukućana i atmosferu u domu.

Često se poklanja kolegama i saradnicima ili prijateljima za dekoraciju poslovnog prostora jer se veruje da donosi uspeh i napredak u karijeri.

Prema feng šui-ju, koji naglašava simboliku ove biljke, trebalo bi da obratite pažnju na broj stabljika koji kupujete jer se smatra da dve stabljike donose ljubav, tri sreću, pet zdravlje, osam bogatstvo, a devet sreću na svim poljima.