Ovako će faza medenog meseca da vam potraje

prevara
pixabay.com

Svaka veza na samom početku deluje kao da je to ono što ste oduvek želeli. Evo kako da ne pokvarite sve pre nego što se faza "medenog meseca" završi.

 

Kad uđete u novu vezu, prirodno je da želite partneru da pokažete svoju “bolju” stranu. Na kraju krajeva, zaljubljeni ste “kao nikad do tada”, partnera ste postavili na pijedestal, i čini vam se da je on (ili ona) najbolja osoba koja je ikada hodala Zemljom. Pa kako onda da se oduprete iskušenju da date sve od sebe da pokažete svoje najbolje lice?

Jer, i dalje tokom većeg dela vremena ne možete da poverujete da takva osoba uopšte želi da bude sa vama!

Kad to uzmete u obzir, jasno je da ćete dati sve od sebe da bi i vaš partner vas doživljavao na isti način.

Nema ničeg lošeg u pokušaju da nekome damo (ili pokažemo) najbolje od sebe. To je potpuno prirodno. Ali, problem može da se javi kad osobi u koju ste zaljubljeni ne pokazujete svoju “bolju stranu”, već sliku koja je potpuno lažna. To se dešava prilično često i obično je u pozadini toga strah da bi partner mogao da nas ostavi ako pokažemo kakvi smo stvarno.

Ipak, dugoročno, to može biti izvor velikih problema, razočarenja i na kraju može dovesti i do raskida.

Ako želite da vaša ljubav preživi sve izazove koji slede nakon ovog početnog perioda zaljubljenosti, evo šta bi trebalo da imate na umu:

Niko nije savršen. Čak ni vaš novi partner za kojeg ste uvereni da je otelotvorenje savršenstva. Imajte na umu da što više idealizujete osobu u koju ste zaljubljeni, to veći pritisak sebi stvarate da date sve od sebe da parirate tom imaginarnom savršenstvu. Budite realni – vaš partner je ljudsko biće sa svim manama i vrlinama, baš kao i vi sami.

Normalno je da vas zanima sve što interesuje vašeg partnera, da želite da znate sve o njegovim ili njenim hobijima i stvarima koje njega ili nju čine srećnim. I to je jedna od divnih stvari koje donosi početak veze. Ali, pazite ipak da ne dođete u situaciju da radite stvari samo zato što je to nešto što osobu u koju ste zaljubljeni čini srećnom, jer to na duge staze nije baš dobar model ponašanja. Imajte mere, i nađite način da u svemu što radite uživate oboje.

Često se može čuti da nije dobro na samom početku veze “pretresati” ozbiljne teme. OK je da se zabavljate, da sve ide svojim tokom, prirodno i opušteno, ali ako vam smeta nešto što vaš partner radi, ili ako vas uznemirava njegovo ponašanje u određenim situacijama, bolje je da o tome porazgovarate odmah.

Na početku veze iskušenje da svaki slobodan trenutak provodite zajedno je ogromno. Prirodno je da vam novi partner bude “centar sveta”, ali vodite računa da ne zapostavite potpuno svoje prijatelje, članove porodice… Tako ćete imati više šansi da izgradite zdravu, zrelu vezu na duže staze.

I na kraju, ne zaboravite da uživate! Rađanje ljubavi je divan, opijajući osećaj, nemojte dozvoliti da vas strahovi i preispitivanje spreče da u njemu uživate. I budite ono što jeste, to je najbolji “recept” za pretvaranje zaljubljenosti u ljubav. Možda i za ceo život.