OVAKO JE SVE POČELO! Da li ste ikada videli PRVU fotografiju na instagramu? IZNENADIĆETE SE! (FOTO)

Aplikacija koja je pokorila veliki deo društvenog i medijskog prostora i postala toliko popularna da je oblikovala svet oko nas, od dizajna kafića i muzeja, preko aranžiranja tanjira i hrane do toga kako se ponašamo i gde idemo, pojavila se bez fanfara na današnji dan pre deset godina na „Ep storu“.

pixabay

Sve je počelo ljubavlju prema tehnologiji i fotografiji. Dok su studirali na Stanfordu, Kevin Sistrom i Majk Kriger lansirali su Instagram 6. oktobra 2010. godine kao jednostavan način deljenja fotografija.

Pitate se verovatno koja je prva fotografija koja je pokrenula lavinu od 50 milijardi, do sada podeljenih? Bila je to probna fotografija Kevinovog zlatnog retrivera (i stopala njegove devojke) pored tako kioska u Meksiku, postavljena 16. jula 2010. godine.

Instagram je odmah postigao veliki uspeh. U prvih nekoliko sati od lansiranja, aplikaciju je skinulo 10.000 ljudi, a tokom naredne godine deset miliona.

Primetivši uspeh u neku ruku rivalske mreže, Fejsbuk je 2012. godine kupio i nastavio da razvija Instagram, koji danas može da se pohvali brojkom od milijardu korisnika i činjenicom da je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu.

View this post on Instagram

Instagram danas slavi okrugli 10 rođendan! 🥳 Davne 2010. aplikaciju su stvorili Kevin Systrom i Mike Krieger, a u fokus cijelog projekta stavljene su fotografije 📸 A fotografija koju upravo gledate prva je ikad objavljena na danas planetarno popularnoj društvenoj mreži. Objavio ju je jedan od suosnivača, Kevin Systrom i to 10. srpnja 2010. godine. Tog dana nitko nije ni slutio da će Instagram postati jedna od najpopularnijih društvenih mreža koja će zaludjeti svijet. Na fotki je stopalo Kevinove supruge Nicole i njihov pas, a danas ima gotovo 200.000 lajkova.Kevin je jednom prilikom izjavio da bi se puno više potrudio da je znao da će Instagram postati onakav kakav je danas. A od puke aplikacije za dijeljenje fotografija i storya, Instagram je danas društveni fenomen bez presedana. Broj korisnika vrtoglavo raste iz dana u dana, a najviše ih je u SAD-u: čak 116 milijuna. Najviše pratitelja broji nogometna ikona Cristiano Ronaldo s više od 238 milijuna pratitelja, zatim pjevačica Ariana Grande i sveprisutne sestre Kardashian. #instagram #10years #onthisday #firstphotooninstagram #kevinsystrom #jutarnji #hanzamedia

A post shared by Jutarnji.hr (@jutarnji.hr) on

Dostupnost pametnih telefona sa odličnim kamerama dovela je do popularizacije kulturnog fenomena selfija, a gde bolje da ga okačite nego na Instagram. Škljocanje prednje kamere na telefonima postalo je svakodnevna rutina, pa danas teško da možete negde da odete a da izlazak, sami ili sa društvom, ne ovekovečite (da pogodili ste) selfijem.

Najznačajnija promena bilo je uvođenje odeljka Stories (priče), koja omogućava ljudima da postavljaju privremene tekstove i snimke, koji nestaju posle 24 sata. Takođe su dodati i brojni efekti za menjanje snimaka. Zanimljivo je da je ove mogućnosti prvo uveo rivalski Snepčet.

Više od dve trećine korisnika su mlađi od 34 godine, zbog čega je Instagram vrlo brzo privukao pažnju marketing industrije, pa je mreža vremenom iznedrila potpuno novo zanimanje – instagramer. Zbog činjenice da bazu čine mladi ljudi, fenomen influensera (ljudi od uticaja) takođe je dobio potpuno novu dimenziju sa popularizacijom ove mreže.loading...