OVAKO SU GA PRAVILE NAŠE BAKE! Starinski recept za domaći SOK OD ZOVE sa 40 cvetova

Sok od cvetova zove jedan je od onih uz koji su odrastale generacije. Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu ovog napitka, a mi vam donosimo više puta isprobanu varijantu soka od zove sa 40 cvetova.

Pixabay.com

Na radost ljubitelja aromatičnog domaćeg soka, zova je u punom cvetu – cveta u mesecu maju, pa je sad pravo vreme za branje. Cvetovi za sok moraju biti sveži, a za čaj mogu da se beru i malo kasnije.

Kako se priprema sok od zove?

Sastojci:

  • 40 cvetova zove
  • 5 litara vode
  • 4 kesice limuntusa
  • 3 kilograma šećera
  • 4 limuna

Priprema:

Sveže ubrane cvetove zove operite pod mlazom vode, pa ih stavite u lonac i pospite limuntusom. Rukama malo istrljajte cvetove.

Potom odozgo sipajte vodu, stavite limunove isečene na krugove, poklopite i ostavite tako da stoji 24 sata.

Nakon 24 sata uzmite gazu i procedite sok u drugu posudu. Dodajte šećer i promešajte, te ostavite da stoji dok se šećer ne istopi. Povremeno je potrebno promešati sok da bi se šećer što pre otopio.

Pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni. Naspite sok u flaše i stavite u frižider ili na neko drugo hladno mesto. Sirup možete da razblažite običnom ili kiselom hladnom vodom.

Podsetimo, zova je jedna od najlekovitijih biljki na našim prostorima. Sve joj je lekovito, kora, koren, cvet, list i, na kraju, osušene bobice.

Ovom malom drvetu ili većem žbunu oduvek su pripisivana čudesna magična svojstva. Postoji predanje da su u zovinim krošnjama živele šumske vile, pa se niko ne usuđuje da zdravo drvo ili žbun poseče, piše City Magazin.

Cvetovi zove, koji se najviše i koriste, sadrže eterično ulje koje ima oko 40 materija. Sveži se beru za sok, a kad se osuše idealni su za čaj. Od bobica se može kuvati džem.

Ipak, najviše se od zove pravi sok.