OVAKVU RIBU NE SMETE KUPOVATI! Ako spremate ovu namirnicu za ručak, OBAVEZNO se pridržavajte ovog PRAVILA

Meso ribe nije preterano zastupljena namirnica u našoj zemlji, ali njegova konzumacija povećana je u vreme posnih slava.

pixabay.com

Doktor Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju ribe kaže da se parazitološka i mikrobiloška ispitivanja ove namirnice svakodnevno vrše.

Dr Velebit upozorava da za potrošače važi pravilo da kupuju ribu u objektima koji su registrovani za promet ribe i koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije. To su poznate ribarnice na pijacama, poznati dobavljači ili maloprodajni lanci.

Za zdravlje potrošača od najvećeg rizika je promet ribe koja se distribuira van kontrole, od neregistrovanih alasa, to je prodaja iz gepeka kada bilo kakav vid kontrole ne postoji – kaže stručnjak i objašnjava kako da obični potrošači uvek znaju da li je riba koju kupuju sveža:

Riba mora biti pokrivena sa sluzi neutralnog mirisa, krljušti moraju biti crvene i krvave, oči moraju da budu staklaste i ispupčene, ukoliko su udubljene riba nije sveža, a najjednostavnije je pritisnuti trbušni deo ribe, ukoliko se vrati mišićno tkivo riba je dobrog kvaliteta – kaže Branko Velebit.