Ove kuhinjske pribore morate odmah da zamenite

Kuvanje kod kuće jedan je od načina da izgubite kilograme, ali ono može da bude i loše po zdravlje.

Ono što je u vašoj kuhinji, veoma utiče na vaše zdravlje. Korišćenje starih i dotrajalih kuhinjskih pribora može da bude loše po vas, od širenja bakterija do rizika od pojave raka. Ove stvari u kuhinji morate odmah da zamenite:

Tiganj sa nelepljivom podlogom

Ovi tiganji su odlični za jaja, ali budite oprezni dok pripremate hranu. Zagrevanje tiganja do visoke temperature oslobađa toksične gasove, zbog kojih možete da se razbolite. Ako je tiganj oštećen i izgreban, ova opasnost je veća. Zbog toga morate da nabavite novi.

Četka za gril

Leto je pravo vreme za roštilj, ali pre nego što krenete da očistite žicu, kupite novu četku. Dlake sa četke mogu da otpadnu i upadnu u hranu, što može da izazove bolesti.

Trebalo bi da ih menjate svaka dva do tri meseca, ali i često da ih proveravate, savetuju stručnjaci.

Daska za sečenje

Bilo da je plastična ili od drveta, daska bi trebalo često da se menja. Tokom sečenja, nož pravi udubljenja koja sunđer i tečnost ne mogu da operu, pa bakterije završavaju u unutrašnjosti daske i prenose se na hranu.

Sunđer

Oni su porozni i vlažni, što ih čini idealnim za bakterije. Ispiranje sunđera toplom vodom i stavljanje u mikrotalasnu na 30 sekundi može da ga dezinfikuje, ali bi trebalo i njega često menjati kako ne bi prenosio klice bakterija svaki put kada perete sudove.

Peškir za sudove

Kao i sunđer, i peškir za sudove (krpa) može da bude kuća bakterijama. Ako koristite isti peškir za brisanje ruku i sudova, rizikujete da se razbolite. Redovno ih perite ali i menjajte.