Ove stvari srećni parovi rade svake večeri

Stopala u krevetu
Pixabay.com

Krevet treba da bude mesto za seks, razgovor i spavanje. Ne za beskonačno skrolovanje po telefonu.

 

Ako svake večeri odvojite samo malo vremena da se “povežete”, kupili ste sebi divan početak sutrašnjeg dana.

Živimo u užurbanom svetu, i između posla, dece, kuće, računa i ostalih izvora stresa sa kojima se borimo svakog dana, ponekad je teško naći vremena i volje da se posvetimo partneru. Čak i ako je to osoba koju volimo najviše na svetu, i čak i ako smo zaista srećni zajedno.

Zato je toliko važno da iskoristite svaki trenutak kada ste zajedno sami, bez obzira na to da li je u pitanju deset minuta ili sat vremena. Evo šta savetuju stručnjaci za veze, male stvari koje će očuvati bliskost iz dana u dan i koje će sprečiti da vas svakodnevica udalji.

Srećni parovi ovo rade svake večeri:

Kažu jedno drugom ‘volim te’

“Uprkos svim napetostima koje donosi svakodnevica, svim neprijatnostima koje vam bude osećaj da ni sutra na poslu neće biti ništa bolje, učinite taj mali napor, i stavite do znanja onome sa kim delite postelju da ga volite. Neka to bude poslednje što će čuti pre nego što utone u san”, savetuje Rajan Hovs, psiholog.

Idu u krevet u isto vreme kad god je to moguće

“Mnogi ljudi koji su u braku nemaju tu naviku, i odlaze u krevet svako za sebe, u različito vreme. Tako iz večeri u veče vode odvojene živote, nakon što su čitav dan proveli razdvojeni. Srećni parovi, s druge strane, koriste to vreme pred spavanje da se ‘povežu’ nakon čitavog dana razdvojenosti. Makar i na sam nekoliko trenutaka, pre nego što se ‘onesveste’ od umora. Ako odlazite u krevet u isto vreme, gradite vezu svake večeri dodajući malo nežnosti, malo pažnje u temelje”, kaže Kurt Smit, bračni terapeut.

Isključe telefone, tablete… kad odu u krevet

“Živimo u svetu u kojem je sve manje razgovora, a sve više poruka, mejlova… Kad visimo na telefonu, partner ne kao da nije pored nas, nego kao da nije ni u istoj prostoriji, a ako ne posvećujete pažnju jedno drugom, to što spavate u istom krevetu ne znači ništa. Uvedite pravilo ‘bez telefona posle devet uveče’, tako ćete sebi obezbediti malo vremena za razgovor”, savetuje Kari Kerol, terapeut.

Znaju da je san važan

“Iako nije naročito romantično, pored uobičajenih saveta – poljubite se za laku noć, uživajte u seksu i recite jedno drugom ‘volim te’ – dobar sam je takođe važan za srećnu vezu. Noćni odmor je važan za naše mentalno zdravlje, i čini nas emocionalno ‘dostupnim’ u toku dana. Kad smo premoreni, nije nam ni do čega, pa ni do zagrljaja. Ako loše spavate, pokušajte to da rešite, čak i ako to znači da neko vreme spavate odvojeno, ili da se pokrivate svako svojim ćebetom umesto jednim zajedničkim”, savetuje terapeut Mišel Vajner-Dejvis, a prenosi YourTango.

Odvoje nekoliko minuta da izraze zahvalnost jedno drugom

“Ponekad zaboravimo koliko je važno staviti partneru do znanja da cenimo sve te lepe stvati koje čini za nas. Bilo da je u pitanju nešto konkretno što se dogodilo tog dana, bilo da samo želite da izgovorite naglas zašto tu osobu volite najviše na svetu, recite to. To je divan način da završite dan sa ljubavlju i spokojem”, savetuje Hovsova.

Ne započnju nikakve rasprave u krevetu (naročito ne one koje nisu lako rešive)

“Ovo možda ne deluje logično na prvi pogled, ali srećni parovi ne rešavaju svađe ‘pre nego što odu u krevet’. Svi smo čuli taj savet, da nikad ne idemo na spavanje ljuti na partnera, ali to nije uvek moguće. I to je ok. Važno je samo da u krevetu ne započinjete rasprave oko ‘teških tema’, naročito oko onih za koje već znate da se oko njih ne slažete. Neka kraj dana bude vaše vreme za zbližavanje, ne za ‘ukopavanje u rovove'”, kaže Smit.

Decu drže “podalje” od spavaće sobe

“Spavaća soba treba da bude vaše ‘svetilište’.Iako je prirodno da dete (ili decu) pustite kod vas u krevet kad loše sanjaju ili su bolesna, to ne sme da postane pravilo. Za dobar, zdrav odnos, vama i vašem partneru je potrebna privatnost. Zato je važno da deci postavite jasne granice, koje kažu ‘mamina i tatina soba je – mamina i tatina soba'”, savetuje Vajner-Dejvis.loading...