Ovi trikovi će vam pomoći da manje čistite nakon kuvanja!

Kuvanje je mnogima omiljeni hobi koji ih opušta, ali retko se kome sviđa onaj drugi deo posla – spremanje nakon pripremanja hrane!

Mirisi hrane se šire kuhinjom, potrudili ste se da pripremite zdrav obrok, okupili ste porodicu i zajedno uživali u ručku, a sada sve to treba i počistiti. Čak i ako se dogovorite da ovaj teret svaki put padne na drugog člana porodice, uz male trikove ljubitelja čišćenja i organizacije (ima i takvih) imaćete manje posla pa ih svakako vredi isprobati.

Začini i sitni sastojci

Uzmite komad papira za pečenje i na njega smestite sve začine i slične sastojke koje planirate da koristite. Tako ćete posle jednostavno baciti papir u smeće i sprečiti da se prosipaju po radnoj površini.

Nezgoda u kuhinji

Nemoguće je sprečiti neke nezgode u kuhinji i svaki istinski ljubitelj kuvanja priznaće da je barem jednom razbio čašu ili tanjir. Na kraju se ispostavlja da je najveći problem pokupiti sitne ostatke stakla. U tome će vam pomoći obično parče hleba kojim ćete brzo pokupiti sve komadiće stakla. Samo dobro pritisnite hleb na površinu, piše Reader’s Digest.

Zaštitite omiljeni recept

Ako kuvate prema nekom receptu koji ste isprintali ili zapisali na papir, stavite na njega prozirni poklopac da ga zaštitite od mrlja i masnoće. Druga opcija je da ga plastificirate, umetnete u registrator s plastičnim omotima ili čak brzinski presvučete običnim selotejpom.

Ostaci hrane na jednom mestu

Da biste što pre počistili kuhinju, odvojite malo vremena i obavite nešto i tokom kuvanja. Sve otpatke, poput kore krompira,šargarepe ili ljuske jajeta, stavljajte u jedan lonac ili – još bolje – ambalažu namirnica koje koristite za kuvanje. Posle sve to samo morate da bacite.