Ovi znakovi govore da je vreme da smršate i to što pre

Višak masnih naslaga u predelu stomaka povećava rizik od pojave srčanih bolesti i povišenog holesterola.

Ipak, indeks telesne masti ne ukazuje na procenat masnoće u vašem telu, istoriju porodične bolesti, ishranu i način života.

Zato, ukoliko imate neke od ovih simptoma, krajnje je vreme da smršate:

Teško se krećete
Fizička aktivnost je sastavni deo zdravog načina života, a ukoliko ste gojazni, gubitak suvišnih kilograma učiniće kretanje mnogo lakšim i jednostavnijim.

Stalno ste umorni

Ako vas čak i neke fizički najnezahtevnije radnje poput odlaska u prodavnicu zamaraju, krivac bi mogli da budu vaši suvišni kilogrami.

Vaši baka ili deka umrli su od raka
Višak masoća izaziva prekomerno lučenje estrogena, koji se povezuje sa nastankom raka dojke i drugih vrsta tumora čiji rast ubrzava hormonski disbalans, a ako imate ovakav slučaj u porodičnoj istoriji bolesti, veće su šanse da i vi obolite. Iako nije dokazano da gubitak težine može da eliminiše rizik od pojave raka, mnoga istraživanja pokazala su da gubitak suvišnih kilograma znatno smanjuje rizik.

Hrčete „kao ludi”

Ukoliko vaše hrkanje mogu da čuju i komšije i skoro se nikada ne naspavate, moguće je da patite od apneje, pa isprekidano disanje remeti vaš san. To ovoga dolazi i jer se salo taloži i oko vrata, pa disanje postaje otežano

Imate visok pritisak i povišen vam je nivo holesterola u krvi

Umesto da posežete ka lekovima, ovaj problem može da reši i gubitak suvišnih kilograma.

Bole vas kolena, kukovi i leđa

Višak težine vrši dodatni pritisak na zglobove, pa se vezivno tkivo brže troši, što može da izazove dosta neprijatnosti.

 loading...