Ovih 5 predmeta u kući svi držimo na POGREŠNOM MESTU

Kuhinja
Foter/ NancyHugoCKD.com / photo on flickr

Često zanemarujemo pravila o čuvanju određenih predmeta u svom stanu. Pogledajte kako možemo da sprečimo njihovo propadanje tj. očuvati kvalitet.

 

1. Fotografije

Vlažni podrum, garaža ili tavan nisu dobro mesto za čuvanje ovakvih uspomena. Najpoželjnije je spremiti ih u prikladne foto albume i držati ih na hladnom, suvom i tamnom mestu.

2. Lekovi

Ako ste i vi među onima koji lekove drže u kupatilu, rešite se te navike. Naime, prema smernicama Američke nacionalne medicinske biblioteke upravo je kupatilo najgore mesto za njihovo čuvanje zbog velike količine vlage i toplote koja se stvara na tom mestu. Radije birajte tamnija, hladnija i manje vlažna mesta. Nakon otvaranja bočice s lekovima uvek iz nje odstranite vatu koja na sebe može da nakupi vlagu iz prostora i tako štetno deluje na lek. Takođe uvek obratite pažnju na preporuke o tome pri kojoj temperaturi treba čuvati lekove.

3. Važni dokumenti

Najčešće su raštrkani na nekoliko različitih strana, u raznim fiokama ili kutijama. Stručnjaci preporučaju da važne lične dokumente držimo na jednom mestu u sigurnosnoj kutiji kako bismo lako mogli da ih iznesemo iz kuće u slučaju nezgoda poput požara ili poplava. Isto znači za medicinske nalaze, dokumente o osiguranju i slične stvari koje su vam iz bilo kojeg razloga neophodne za život.

4. Industrijski umaci

Na mnogima piše da ih nakon otvaranja treba čuvati u frižideru, ali često se toga na pridržavamo. Kako biste sprečili nastanak i razvoj štetnih mikroorganizama, obavezno ih ostavljajte u frižideru. Isto možete napraviti i s onim industrijskim umacima na kojima je naznačeno da ne treba da stoje u frižideru jer je dokazano da će tako duže zadržati svoj originalni ukus.

5. Pšenično brašno

Većina nas ne vadi brašno iz originalnog papirnog pakovanja nego ga takvog odmah odlaže u kuhinjske ormariće. Stručnjaci kažu da ćemo produžiti rok trajanja brašna ako ga nakon kupovine premestimo u staklenu posudu ili bilo koju posudu koja ne propušta vazduh. Tako ćemo sprečiti stvaranje kuhinjskih moljaca, crva i drugih insekata koji se ponekad znaju izleći u brašnu.