Ovih 7 ulja su BLAGO za kožu i brišu sve bore

Lice
Foter/ tommerton2010 / photo on flickr

Tajni sastojak mnogih pomada je upravo jedno od ovih sedam ulja. Što biste onda kupovali kreme, kad je ulje sve što vam je potrebno

 

Korišćenje eteričnih ulja znatno podmlađuje kožu i utiče na njeno zdravlje. Postoje mnogi preparati koji uopšte nisu pristupačni svima, a deluju skoro identično kao i kombinacije nekih od eteričnih ulja. Da koža ostane mekana i nahranjena najbolje je mešati hladna prešana ulja sa eteričnim i delovanje će biti najveće, koža će dobiti sjaj i izgledati mlađe i svežije.

U kombinaciji različitih ulja ne može se pogrešiti. Tu se može dati mašti na volju, kombinovti svojstva i njihove mirise po želji. U večernjim satima preporučljivo je koristiti kombinaciju biljnih i eteričnih ulja, jer su ona veoma lagana i nanose se u malom, tankom sloju na kožu.

Nanoseći ulja, blagodet za kožu, je i da se utrljavaju laganim pokretima u vidu lagane masaže. Na taj način ulja će se brže i bolje upiti u kožu, te samim tim je i hraniti i činiti zdravijom.

Ulje Argana poznato je još i kao marokansko ulje. Dobija se iz oraščića, tj. ploda argana. Arganovo ulje je veoma retko i vredno sredstvo za negu kože. Može se naći na našim prostorima po nešto višoj ceni, ali zaista vredi.

Ovo ulje dobija se ručno ceđenjem paste dobijene od oraščića i baš iz tih razloga je toliko cenjeno. Bogato je oleinskom kiselinom ili onlnom kiselinom, vitaminom E, kao i karotenima. Pored toga što osvežava i kožu čini mlađom, ovo ulje je idealno za korišćenje osobama sa suvom i zrelom kožom, jer regeneriše njene ćelije i deluje protiv upalno.

Takođe odlično je za negu noktiju i kose, a tome svedoči i podatak da ga Marokankeve kovima unazad koriste za ulepšavanje.

Argana upotrebljava se kod saboreje, psorijaze, kao i dermatitisa.

Ulje avokada veoma je pogodno za kožu i kosu. Podmlađuje i pozitivno utiče na celokupno zdravlje ljudskog organizma. Ulje avokada poznato je širom sveta i postalo je veoma popularno. Ovo ulje sadrži vitamin koji je skoro pa sam po sebi dovoljan za podmlađivanje suve kože. Vitamin E je ustvari jedna od najbitnijih supstanci kada je zdravlje kože u pitanju. 

Može se upotrebljavati svakodnevno, a pored podmlađivanja ulje avokada takođe je i odlično sredstvo za hidrataciju kože.

Kora avokada sadrži supstance koje čuvaju tečnost u koži lica, tako da se čak i unutrašnjost kore može koristiti za masažu kože lica. Uz pomoć ovog ulja mogu se otkloniti staračke pege, može se praviti kupka kao i maska za lice. Ulje je takođe dobro za borbu protiv nekih vrsta kancera i ima jako antioksidantno dejstvo.

Ulje badema je veoma efikasno kada je lepota ljudske kože u pitanju. Isto tako dobar je i za opšte zdravlje i lepotu kose. Plod badema je veoma bogat vitaminom E, proteinima i mastima, te je samim tim dobar antioksidant.

Postoje dve vrste bademovog ulja to su slatko i gorko. Za lepotu kože i kose više se upotrebljava slatka varijanta, te je i veoma čest gost kozmetičkim preparatima. Pored toga što podmlađuje kožu, ovo popularno ulje koristi se u aromaterapijii dobro se slaže sa svim tipovima kože. Ulje ploda badema omekšava iritiranu i suvu kožu, povećava sjaj kože i poboljšava njen ten.Odličan je za razna zapalenja i upalne procese na koži, a ujedno je i dubinski hrani i hidrira. Čini kožu glatkom i mekanom, a veliku pomoć pružiće i za različite osipe koji se mogu javiti na ljudskoj koži.

Kokosovo ulje je ulje koje je postalo veoma popuarno u proteklih deset godina. Kokosovo ulje može koristi cela porodica, jer kao i ostalabiljna ulja, ono nema nus pojava. Veliki uticajima na izgled, kose, kože. Obezbeđuje im konstantni sjaj i što je najbitnije čini ih zdravim u svakom smislu. 

Kaprina je veoma bitan sastojak kokosovog ulja jer podstiče stvaranje pozitivnih bakterija i uništava mnoge parazite u organizmu. Njegova najpopularnija upotreba je za masažu kože i kose. Ovo moćno ulje hrani kožu, daje joj sjaj i čini je elastičnijom i mekšom. Isto tako veoma je efikasan kod smanjenja bora istaračkih pega.

Kokosovo ulje može da se utrljava na kožu glave kako bi bila zdravija i podsticala rast nove kose. Upotreba ovog ulja dobra je i za piling celog tela kao i za uklanjanje šminke sa lica.

Orahovo ulje veoma je bogato mineralima i vitaminima, te je jako delotvorno za kožu i veoma smanjuje znake starenja. Ovo ulje jako je efikasno u borbi protiv bora. Potrebno je samo redovno ga koristiti i vremenom će ukloniti sve bore sa lica. Ono je odličan lek iza mnoge gljivične infekcije koje kožu mogu zadesiti. Trajni problem sa kožom sa kojima se mnogi suočavaju je stesporijaza, a orahovo ulje je od velike pomoći kada je ovaj problem u pitanju. Da bi se čovek izborio sa ovom bolešću potrebno je naneti orahovo ulje direktno na kožu ili u kupku. Takođe snažno orahovo ulje odlično je i za sunčanje i za kosu.

Smilje je mediteranska biljka koja se uzgaja i u Srbiji. Za dobijanje litar ulja od ove korisne biljke potrebna je ogromna količina i zbog toga je cena ovog proizvoda zaista velika. Ulje ove biljke koristi se zapodmlađivanje i kao lek protiv bronhitisa. Smilje je odlično i u snižavanju krvnog pritiska, a sprečava i ugrušak i ublažava bolove. 

Smilje ima veliku sposobnost brisanja bora, strija, ožiljaka i modrica. U Franciskoj ovu biljku nazivaju još i besmrtnom, baš izrazloga što je jedna odnajefikasnijih kad je podmlađivanje kože u pitanju. Mnogi problemi na koži mogu se rešiti uz pomoć ove magične biljke i baš iz tog razloga dugo je bila skrivena, u senci mnogih neefikasnih kozmetičkih preparata.

Ulje divlje ruže je jedno od najdragocenijih ulja. Dobija se iz ploda divlje ruže i daje izvrsne rezultate u regeneraciji oštećene kože.

Podmlađuje i odlično je u borbi protiv ožiljaka, ekcema, akni, bora i strija. Upotreba ulja divlje ruže je široka, a najčešće se upotrebljava za tretmane kože. Ulje ploda divlje ruže regeneriše kožu i pomaže joj da povrati sjaj ukoliko ga je izgubila. Ovo ulje u sebi sadrži veliki procenat masnih kiselina i vitamina E, što ga čini toliko delotvornim kada su kožni problemi u pitanju.

Ulje se upotrebljava najmanje jednom u toku jednog dana. Ukoliko se ovaj proizvod koristi radi podmlađivanja potrebno je nanositi ga dva puta dnevno i prvi rezultativi dljivi su već nakon tri nedelje.