So zaista pomaže da se manje klizamo dok hodamo zaleđenim ulicama, ali našoj obući so uopšte ne prija.

 

Kada se vratite kući, i kada se vaše omiljene čizme osuše, primetićete da je njima ostao beli trag. To je so koju ste pokupili hodajući.

Ne odlažite čišćenje – to je najveća greška koju možete da uradite.

Čim se izujete, još dok je vaša obuća mokra, dobro je obrišite vlažnom krpom ili sunđerom. Zatim, kada se osuši, ako je reč o obući od takozvane prevrnute kože, iščetkajte je, a ako je koža glatka, namažite je odgovarajućom kremom. Isto važi i za obuću od veštačkih materijala.

Za obuću je pogubno ako se ostavi kraj grejalice ili radijatora da se suši, ali i ako se održava pogrešnim sredstvima kao što su kreme za ruke, na primer.

Investirajte u dobru, pravu kremu, isplatiće se – tako ćete produžiti vek, ali i lepotu svoje zimske obuće.

Mokru obuću napunite papirom (novinama) koji će brzo upiti vlagu.

Lakovana obuća je dobra za zimu jer teže propušta vodu i ne zadržava prljavštinu na sebi. Stari sjaj lakovanim cipelama ćete povratiti ako ih istrljate lanenim uljem.

Ako se so na obuće pojavi nakon pranja i sušenja, pokušajte da je uklonite rastvorom hladne vode i alkoholnog sirćeta u jednakim količinama. U to umočite pamučnu krpu, ili četkicu, i dobro istrljajte čizme.

Ukoliko imate obuću od velura, probajte prvo kako će reagovati na sirće, na nekoj manjoj površini.

Ukoliko ne menja boju, nastavite tuferom ili srednje tvrdom četkicom (može i ona za zube) da ih nežno trljate dok fleke od soli ne nestanu.

Ne paničite ako so ne nestane odmah, već ponovite postupak.