Ovo je najbolji način da očistite so sa cipela

Cipele
Pixabay.com

So zaista pomaže da se manje klizamo dok hodamo zaleđenim ulicama, ali našoj obući so uopšte ne prija.

 

Kada se vratite kući, i kada se vaše omiljene čizme osuše, primetićete da je njima ostao beli trag. To je so koju ste pokupili hodajući.

Ne odlažite čišćenje – to je najveća greška koju možete da uradite.

Čim se izujete, još dok je vaša obuća mokra, dobro je obrišite vlažnom krpom ili sunđerom. Zatim, kada se osuši, ako je reč o obući od takozvane prevrnute kože, iščetkajte je, a ako je koža glatka, namažite je odgovarajućom kremom. Isto važi i za obuću od veštačkih materijala.

Za obuću je pogubno ako se ostavi kraj grejalice ili radijatora da se suši, ali i ako se održava pogrešnim sredstvima kao što su kreme za ruke, na primer.

Investirajte u dobru, pravu kremu, isplatiće se – tako ćete produžiti vek, ali i lepotu svoje zimske obuće.

Mokru obuću napunite papirom (novinama) koji će brzo upiti vlagu.

Lakovana obuća je dobra za zimu jer teže propušta vodu i ne zadržava prljavštinu na sebi. Stari sjaj lakovanim cipelama ćete povratiti ako ih istrljate lanenim uljem.

Ako se so na obuće pojavi nakon pranja i sušenja, pokušajte da je uklonite rastvorom hladne vode i alkoholnog sirćeta u jednakim količinama. U to umočite pamučnu krpu, ili četkicu, i dobro istrljajte čizme.

Ukoliko imate obuću od velura, probajte prvo kako će reagovati na sirće, na nekoj manjoj površini.

Ukoliko ne menja boju, nastavite tuferom ili srednje tvrdom četkicom (može i ona za zube) da ih nežno trljate dok fleke od soli ne nestanu.

Ne paničite ako so ne nestane odmah, već ponovite postupak.