OVO JE NAJMOĆNIJI PASOŠ NA SVETU: Prvi put je pobedila jedna AZIJSKA ZEMLJA!

pasos
pixabay.com

Nije lako putovati po celom svetu. Ako bismo zanemarili finansijsku stranu priče, mnogo toga zavisi i od putne isprave.

 

Činjenica je da svetski pasoši nemaju istu snagu, a prema najnovijim podacima Pasoškog indeksa (Passport Index), privilegiju da bude proglašena za najjači pasoš na svetu ponela je putna isprava – Singapura.

Prvo mesto pasoš Singapura je osvojio nakon nedavne odluke Paragvaja da ukine vize za državljane te azijske države. Zahvaljujući tome, građani Singapura su u mogućnosti da posete 159 država sveta bez viza ili uz njihovo izdavanje pri samom ulasku u zemlju, piše Si-En-En.

Pre odluke Paragvaja, singapurski pasoš je delio prvo mesto sa nemačkim, koji je sada na drugom mestu, sa mogućnošću da njegovi vlasnici uđu u 158 država.

To je prvi put da najmoćniji pasoš na svetu potiče iz jedne azijske države.

Snaga singapurskog pasoša stalno raste, od sticanja nezavisnosti te zemlje 1965. godine. To je posledica dalekovide spoljne politike, odlične diplomatije i razumevanja globalizacije kao šanse koju ne treba propustiti – izjavio je Filip Mej, direktor savetodavne firme za pitanja državljanstva Arton kapital.

Inače, Pasoški indeks je slobodna internet-inicijativa koja rangira putne isprave država sveta prema njihovoj prohodnosti, odnosno mogućnosti prelaska granica, a koju je Arton kapital pokrenuo.

Među prvih 20 najjačih pasoša, od azijskih država, nalaze se i pasoši Južne Koreje, Japana i Malezije.

Pasoš Srbije se nalazi na 77. mestu, sa prohodnošću u 114 država sveta.