OVO NIJE NIMALO POHVALNO: Otkriven je razlog zašto komarci napadaju BAŠ VAS!

Komarac
Freedigitalphotos.net/SweetCrisis

Ako ste jedni od onih koje komarci ujedaju više nego druge ljude, za to bi mogao da postoji i ne baš laskav razlog, piše Indy100.

 

Naime, moglo bi da se radi o smrdljivim čarapama.

Istraživači iz londonske Škole higijene i tropske medicine uzeli su uzorak od 200 pari čarapa da utvrde u kojoj je meri privlačnost komarcima genetska.

Čarape su uzeli od identičnih i dvojajčanih blizanaca jer se na temelju prethodne studije pokazalo da su identični blizanci privlačniji komarcima. U istraživanju će im staviti čarape i pustiti komarce u izolovan i vetrovit prostor te istražiti čija stopala će komarcima proizvesti odbojne ili privlačne hemikalije.

Nemamo mnogo saznanja o tome šta nas čini privlačnijima komarcima. Nadamo se da će nam ovo istraživanje dati više informacija o mehanizmima koji mogu da pomognu promeni mirisa tela da bismo im bili manje privlačni. Nadamo se da ćemo identifikovati gene koji mogu da proizvedu hemikalije koje teraju komarce, odnosno oblik leka temeljen na tim hemikalijama koji bi ih odbijao – rekao je Džejms Logan, rukovodeći nedavno započetog projekta.