OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zašto naši omiljeni crtani junaci nose BELE RUKAVICE? (VIDEO)

dizni
dnevno/kolaž

Odluka da Miki Maus, Duško Dugouško, Šilja, Pinokio, kao i ostali naši omiljeni junaci – nose bele rukavice iza sebe krije nekoliko razloga.

 

Mistično pitanje: Zašto legendarni crtani junaci mahom nose bele rukavice?

Miki Maus je bio prvi Diznijev lik koji je počeo da nosi čuvene bele rukavice. Danas, jednostavno, ne možemo da zamislimo šašavog miša bez rukavica. Zar ne? Ipak, prve epizode legendarnog crtanog filma ne pamte ovaj prepoznatljiv trend.

Naime, crtani “Ludi avion” (Plane Crazy) iz 1928. godine specifičan je upravo iz razloga što Miki Maus nema bele rukavice. Njegove ruke su bile crne. 

Otkud onda bele rukavice? Kako je animacija u početku bila crno-bela, bilo je potrebno nekako izdvojiti šake od ostatka ruku zbog gestikulacije. Tako je Miki Maus svoj čuveni dodatak dobio 1929. godine. Od tada, pa sve do danas, određeni crtani likovi prepoznatljivi su po ovom detalju.

Odluka da Miki Maus, Duško Dugouško, Šija, Pinokio, kao i ostali naši omiljeni junaci – nose bele rukavice iza sebe krije nekoliko razloga.

Između ostalog, u fazi crno-belog filma bele rukavice bile su jedini način da se akcentuje glavni junak, njegovi pokreti i gestikulacije jer su crne ruke bile teško uočljive uz crna tela likova

Takođe, kada je animacija tek bila rođena, crtači su posle izvesnog vremena shvatili da im je mnogo lakše kada nacrtaju rukavice nego kada moraju da crtaju ruke sa svim detaljima na njima. Na taj način crtanje je bilo brže i jednostavnije.

Kada govorimo, konkretno o Miki Mausu, u svojoj biografiji iz 1968. godine “The Disney Version”, sam Volt Dizni je dao odgovor na pitanje zašto je odlučio da poznati junak, kao prvi animirani lik kojeg je stvorio, nosi rukavice.

Nismo želeli da ima ruke miša, jer je bio zamišljen kao lik sa puno ljudskih osobina. Zato smo odlučili da stavimo rukavice – objasnio je Dizni.

Trik je bio toliko uspešan, da su ga usvojili i Diznijevi rivali, između ostalog čuvena kompanija Vorner braders. Tako možete videti i Peru Detlića, kao i Duška Dugouška sa istim belim rukavicama. 

 

Međutim, malo složenije objašnjenje može se pronaći ukoliko se celoj priči doda društveni kontekst.

Rani radovi na polju animacije vukli su korene iz vodviljske tradicije, a pre svega iz Minstrel šoua. U pitanju su bile pozorišne predstave s kraja XIX i početka XX veka, a čiji su glavni junaci uglavnom bili likovi afroameričkog porekla, najčešće karikirani i prikazani uz brojne stereotipe.

Kasnije se od te tradicije odustalo zbog toga što je odslikavala rasističke podele. Što bi značilo da su i Miki i Šilja upleteni u rasističku problematiku(?). Ipak, ono što još uvek nije poznato – zašto sve ptice u ovim animiranim filmovima nisu imale rukavice? Samo su one uspele da izbegnu ovu tradiciju.loading...