Ovo su trikovi za savršene palačinke

Retki su pravi majstori koji mogu napraviti "savršene" palačinke. Saznajte kakve greške pravite i zbog kojih vam palačinke ne ispadaju savršeno

 

Retko ko ne voli palačinke. Idealne su kao obrok, a još bolje kao desert s dodacima poput domaćeg pekmeza, sladoleda, oraha ili drugih omiljenih sastojaka.

Ponekad nam palačinke ne uspevaju i uz najbolju volju, a vaše se greške možda kriju na sledećoj listi.

Odabir brašna

Najlakše je odabrati višenamensko brašno i tada mislimo da ne grešimo. Ali, Hafington Post piše kako slavni američki kuvar Alton Braun preporučuje da se pomiješate s brašnom za pečenje kolača. Braun tvrdi da će zbog toga smesa biti puno bolja.

Izmerite sastojke

Ukoliko želite odlične palačinke, onda ne možete da stavljate sastojke odokativno. Treba se držati recepta i meriti svaki sastojak. To svakako znači da ćete izgubiti više vremena na pripremu smese, ali vredi probati.

Priprema smese

Puno je lakše pripremiti smesu pre pečenja i samo krenuti s poslom kada nam zatreba, ali smesa nije ista kada jednom odstoji. Ostavite li smesu da stoji, brašno će upiti previše tečnosto i palačinke će biti deblje nego što bi trebalo.

Takođe, vrlo je važno da smesu ne mutite predugo. Svi imamo poriv da  izmutimo smesu toliko jako da ne ostane ni najmanja grudica, ali to nije potrebno. Čim napravite smesu, krenite s pečenjem.

Ulje

Naučeni smo da ulje stavljamo direktno na tiganj, ali stručnjaci kažu da to nije pametan potez. Razlog tome je što su ponekad tiganji neravni pa će se ulje sakupiti u udubljenjima, na drugim delovima će ostati suvo. Tada imate veće šanse da se palačinka zalepi. Umesto toga radije namažite celu površinu papirnim ubrusom.

Temperatura pečenja

Tiganj treba da bude zagrejan, ali ako preterate palačinka će se zapeći i neće rasti. Najbolje je da odaberete srednje jaku vatru i onda ćete biti sigurni da palačinka neće zagoreti. I kada izlijete smesu ne tresite tganj, već pustite da se donji deo do kraja ispeče pa samo preokrenite.

Prijatno!