Ovo su UVERENJA koja ‘vučemo’ iz DETINJSTVA, a upravo nam ona najčešće prave VELIKI RUSVAJ u životu!

Deca
Pixabay.com/Ilustracija

Možda su vam poznate scene iz filmova i serija u kojima junak leži na kauču i psihoterapeutu priča o svojim najranijim iskustvima, a da za svoje neuspehe u odraslom životu krivi roditelje i iskustva iz detinjstva. Ovakvo povezivanje najranijih događaja i odnosa koje smo imali sa načinom na koji se odnosimo u odnosima sa ljudima i prema životu možda jeste tačno. Evo nekoliko tema koje osvetljavaju negativni napredak iz detinjeg iskustva u odrasli život.

 

Ako imate stroge roditelje više ćete se plašiti okrivljavanja

Strogoća i strah su neraskidivo povezani. Od strogog roditelja dete uči da postoje posledice za preduzete akcije. Ali, kada se pretera u strogoći može doći do straha od optuživanja i držanja pridika. Ovo može učiniti da osoba postane „mlaka“ kako u društvenim, tako i u profesionalnim krugovima. Strogoća može, međutim, i da stvori kontraefekat: buntovnog pojedinca čiji je to sistem odbrane naučen iz detinjstva.

Ako ste bili maltretirani, bićete samosvesniji

Maltretiranje u detinjstvu često vodi do stvaranja samosvesnijih pojedinaca. Ovo može uticati na sposobnost sklapanja prijateljstva budući da je za upoznavanje novih ljudi potrebno samopouzdanje. Strah od doživljavanja sramote može da spreči osobu da iskoristi jedinstvene prilike. Ali ovo može da stvori jake karakterne osobine kao što je empatija i poštovanje drugih ljudi. Razumevanje uticaja grubih reči nam može pomoći u načinu na koji se ophodimo prema ljudima i da više razmišljamo o onome što ćemo reći.

Ako ste bili često kritikovani sa grubim rečima, plašićete se grešaka

Grube reči mogu biti ubojitije od fizičkog nasilja. One mogu da uzrokuju da se osoba plaši da napravi greške što može voditi do izbegavanja određenih situacija u životu. Ovo može uzrokovati da dete usvoji grube reči i koristi ih dok odrasta, stvarajući svoj „odrasli“ vokabular.

Ako ste bili odbačeni od nekoga koga ste mnogo voleli, možete postati zatvoreniji

Odbacivanje u pesku od osobe koju volite je često; ono nas čini jačima na duže staze. Međutim, odbacivanje od roditelja, staratelja, starijeg brata ili sestre može uzrokovati psihološki efekat koji uništava kasnije vee. Poverenje je nešto što se veoma teško dobija jednom kada ste odbijeni. Odbijanje može stvoriti introvertne ličnosti kojima nedostaju društvene veštine i koji ne podnose ljude. Takođe, može da načini nekoga da sakriva svoja osećanja iz straha da bude povređen.loading...