Uskoro ćete zaboraviti na klasične palačinke koje pravite stojeći i mučeći se iznad šporeta.
Palačinka iz rerne savršen je specijalitet za sve prilike. Ukoliko vas mrzi da se predugo “bakćete” po kuhinji, ako nemate vremena – a najavili su vam se gosti ili ako, naprosto, volite da eksperimentišete za šporetom.
Sve što vam je potrebno (za testo) jesu 3 jajeta, 300ml mleka i 7 kašika brašna.
Navedene sastojke umutiti mikserom… Ugrejati rernu na 250° i ubaciti nauljen pleh unutra na minut-dva. Izvaditi ga, sipati smesu za palačinku i peći.
Nemojte se uplašiti što se testo klobuči i izgleda kao reljefna karta Šumadije, izgledaće savršeno kad palačinku nafilujete i urolate.
Mi vam predlažemo jedan slan i jedan sladak fil, a vi svakako možete eksperimentisati do mile volje (pod uslovom da nam javite šta ste sve smislili i pošaljete nam slike vaših specijaliteta).
SLANI FIL:
Pomešati kiselu pavlaku, sir, jogurt i rendani kačkavalj sa sitno seckanom šunkom ili pršutom i nafilovati palačinku. Servirati hladno.
SLATKI FIL:
Skuvati puding od čokolade i pre nego što se stisne pomešati ga sa mlevenim keksom. Nafilovati palačinku i urolati. Rolat preseći na dva dela i staviti u usku vatrostalnu posudu. Preliti slatkom pavlakom u koju ste sipali malo mlevenog keksa. Zapeći u rerni i servirati toplo.