PAMUČNA TVRĐAVA: Ovo je NAJTRAŽENIJI IZLET u Turskoj, a kada vidite slike shvatićete i ZAŠTO (FOTO)

Pamukkale je takozvani "turski raj", jer se u ovom gradu nalaze jedne od najlepših termi na svetu.

printscreen/yt

Ovo je poznati dragulj Turske, i tuisti iz celog sveta dolaze da ga posete. Pamukkale (Pamučna tvrđava), je grad najpoznatiji po svojim termalni vodama, zapravo po prelepim belim bazenima ispunjenim plavom vodom koja se preliva u sledeći bazen…

View this post on Instagram

“ sunrise at Pamukkale travertines” Waking up at 5:30am and going up to the south gate which is 40minutes walk from pamukkale was a wonderful idea.other gates open at 8:30am,only south gate opens at 6:30am..i was the first person to enter this area and had the whole place for me for a while before buses of tourists from China started pouring it.by 7:40am it was already crowded 😂… Why its white?? So somewhere under pamukkale lies a vast source of water heated by volcanic lava.the water dissolves pure calcium becomes saturated with it and carries it to the earth surface.cooling in the open air the calcium precipitates from the water,adheres to the soil,and forms white calcium cascades frozen in stone called travertines. #cottoncastle #fethiye #Turkey #pamukkale #photography #nature #travelgram #love #photooftheday #instatravel #instagood #summer #wanderlust #travelblogger #adventure #trip #vacation #traveling #picoftheday #landscape #holiday #travelling #instagram #patna #ekbihari #indiantravelgram #naturephotography #art #sunset #antalya

A post shared by Abhishek (@_blueindianpassport) on

Iako zvuči kao letnja destinacija, ovde ćete podjednako uživati u svakom godišnjem dobu. Zimi možete da uživate u pogledu na bazene formirane od kalcijuma koji deluju kao da su od pamuka zbog neravnina. Ali kako je u samom mestu hladno, možete da uđete u toplu vodu bogatu mineralima i da se ugrejete.

Osim što izgleda božanstveno, ovo mesto je lekovito, njegove mineralne vode tačnije, koje su ujedno i razlog iz kojeg je ovo omiljeno izletište u Turskoj.

Osim prelepih bazena u gradu možete videti ruševine antičkog grada Hierapolis. Ovo mesto i njegove isceljiteljke sposobnosti su bile poznate odavno, pa se u gradu Pamukale nalaze ostaci kupatila, hramova paganski i ranohrišćanski, a cela ta oblast se nalazi pod zaštitom Uneska.

Antički bazen koji je navodno Marko Antonije želeo da pokloni Kleopatri još uvek je dovoljno očuvan da je mogiće diviti mu se i zamisliti sve one uništene delove koji su stradali u zemljotresu, a kasnije, prosto, od vremena….

View this post on Instagram

😊😊😊

A post shared by @ toeyarisaaa on

Poznato je koliko se u antičko doba cenila umetnost i kultura, a pozorište posebno, nije ni čudo što je od svih ostataka najbolje očuvan teatar Hierapolisa. Pozorište je dovoljno očuvano da se mogu razaznati mesta za imićne i poštovane goste i za obično stanovništvo.

Iz istog doba, u blizini se nalaze ostaci trgovinskog centra, kao i hrama posvećenog Afroditi. Za one koji nisu ljubitelji antičkog doba, uvek mogu da, ukoliko imaju sreće sa vetrom odu na paraglajding, poseti Park prirode Pamukale ili jednostavno uživaju u termalnim vodama Pamučne trđave.