PARADAJZ, ČOKOLADA, PATLIDŽAN… Ove namirnice NIKAKO NE TREBA držati u FRIŽIDERU!

Povrće
Pixabay.com

Nekoliko je namirnica koje, ukoliko ih držite u frižideru, mogu izgubiti svoju prirodnu vrednost, ukus, kao i teksturu. Kako bi one potrajale duže, a pritom ostale podjednako ukusne kao i kada ste ih kupili – važno je da znate šta sme, a šta ne sme da "završi" na hladnom mestu.

 

Izbegavajte da držite ove namirnice u frižideru:

PAPRIKA I PARADAJZ –  Baš kao i mnoge druge vrste povrća, dve omiljene namirnice koje svi obožavamo, prestaju da sazrevaju kada ih stavite u frižider. Sobna temperatura je za papriku i paradajz idealna.

ČOKOLADA – Pri niskim temperaturama kristali saharoze u čokoladi izlaze na površinu, pa se formiraju neprijatane bele tačkice. Krajnji rezultat je takav da čokolada gubi svoj prepoznatljiv ukus.

 

MED – Važno je da bude dobro zatvoren i na suvom mestu. Optimalna temperatura za med je između 17 i 19 stepeni, ali neće se pokvariti ako je na temperaturi višoj ili nižoj od preporučene. Dobar med s vremenom će se kristalizovati, a frižider ubrzava taj proces.

KAFA –  Iako često možete čuti da nema ništa loše u tome ako kafu držite u frižideru, naš savet je da to izbegavate. Ako želite da ima najbolji ukus nađite joj suvo i tamno mesto na sobnoj temperaturi. Velika količina vlage u frižideru ne odgovara kafi.

HLEB – Mnogi misle da će držanjem hleba u frižideru sačuvati njegovu svežinu, ali on na niskim temperaturama gubi svoj ukus i postaje “ustajao”.

TROPSKO VOĆE – Banane, avokado, ananas, kivi, papaja, mango… Tropsko voće nemojte držati u frižideru jer mu niske temperature ne odgovaraju – ono prirodno raste na visokim temperaturama. Zbog toga ga držite na sobnoj temperaturi jer će ona omogućiti nastavak sazrevanja, dok će ga frižider zaustaviti.

 

DINJA I LUBENICA – Čuvanje dinje i lubenice u frižideru utiče na ukus i uništavaju se vredni antioksidansi koji se nalaze u njima.

LUK – Ako luk držite u frižideru bog visoke vlage postaje mekan i “gumen”, ali počinje i da klija. Naviku da polovinu neiskorišćenog luka stavite u frižider obavezno promenite. Suvo i tamno mesto je idealno za luk.