Ambasada Izraela u Holandiji uložila je zvaničan protest zbog parodije na izraelsku pobedničku pesmu Evrovizije za koju su kritičari rekli da je na granici da bude antiizraelska i antisemitska.

 

 U satiričnoj holandskoj TV emisiji ismejana je pesma “Igračka” (Toy) koju su holandski pevači otpevali izmenivši tekst i u kome su oštro napali Izrael i odnos te zemlje prema Palestincima, prenose izraelski mediji.

Ambasador Izraela u Hagu je poslao protestno pismo holandskom TV Kanalu koji je objavio video snimak, Ministarstvu spoljnih poslova i Centralnoj jevrejskoj upravi koja okuplja holandsku jevrejsku zajednicu.

Popularna holandska komičarka Sane Valis de Vries (Sanne Wallis de Vries) obukla se poput Izraelke Nete Barzilai pobednice Evrovizije u kimono i očešljala se neobično kao ona.

– Pogledaj me, ja sam vrlo slatka zemlja, svetski lideri, jedu mi iz ruke, jednim poljupcem gasim svaku vatru. Pravimo parti, jel dolazite? Kasnije, u džamiji Al Aksa koja će uskoro ionako biti prazna – glasi prva strofa u slobodnom prevodu sa holandskog jezika.

U pesmi se dodaje da “Od Haife do Mrtvog mora ima vatrometa i košer hrane i pića”.

Umesto refrena “Nisam tvoja igračka” holandski hor peva: “Gledaj kako lepo ispaljujem rakete”.

Na video snimku koji prati šou se vide palestinski protesti na granici pojasa Gaze i Izraela i kako ranjenike odnose u bolnicu na nosilima.

Pevajući o 70. godišnjici Izraela De Vries navodi da Palestinci nisu pozvani na parti dok se u pozadini vidi ceremonija otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu sa ćerkom američkog predsednika Donalda Trampa Ivankom u fokusu. U pesmi se poziva na otvaranje još ambasada što će doneti još više dolara.

Parodija pesme izazvala je mnoštvo diskusija na društvenim mrežama, a neki Holanđani su je okarkterisali kao odraz mržnje prema Jevrejima.loading...