Pa, pasta je uvek najbolje i najbrže rešenje za ručak, zar ne? Ali, ako vam je dosadio čuveni bolonjeze sos, vreme je da isprobate "elegantni" i veoma ukusan sos od belog vina. Oduševićete se!
Sastojci:
- 4 kašike putera
- 2 čena sitno,sitno iseckanog belog luka
- 1 i po kašika brašna
- sok od jednog limuna
- 1/3 šolje belog vina
- 1/4 šolje kapara ili maslina (opciono)
- soli po ukusu
Priprema:
U manjem tiganju rastopiti 2 kašike maslaca na srednjoj vatri. Kada se maslac istopi, dodajte beli luk. Dinstajte kratko, dok luk ne omekša i ne “pusti” miris. Dodajte brašno i mešajte dok se spoji sa lukom. Potom, sipajte belo vino. Smanjite vatru na najmanje, i sačekajte da alkohol iz vina “ispari”. Smesa bi trebalo da se “krčka” sve dok se ne vrati u istu količinu pre dodavanja vina.
Potom, pojačajte vatru ponovo na srednje i dodajte sok od limuna. Dodajte i preostale dve kašike putera. Promešajte sve, prelite preko testenine po izboru, i dodajte kapare ili masline, po želji.
Prijatno!