Još pre nekoliko meseci ste odabrali destinaciju i uplatili vaše letovanje. Spakovali ste kofere i... hm, stanite, ne krećite nikuda! Pre nego se ukrcate u avion, odvojite vreme da zaštitite svoj dom dok ste odsutni. Jul i avgust su najpopularniji meseci kada se odlučujemo na godišnje odmore, i neiznenađujuće, upravo su to dva meseca kada broj provala eksponencijalno raste.

 

Da biste imali u potpunosti duševni mir, da se ne biste kasnije pitali: “Zašto baš ja?“, i da ne biste mislima bili u stanu ili kući koju ostavljate, isplanirajte odgovarajuće mere zaštite.

Šta možete da uradite unutar vašeg doma?

Postavite tajmere na svetla po kući, tako da se pale i gase i ostavljaju utisak da nekoga ima u kući. Većina provala su nasumične, i ovako banalna stvar vas može spasiti neprijatnosti.

Isključite sve što imate od elektronskih uređaja – kompjuter, televizor, bojler, proverite peglu, šporet, veš mašinu… i tako izbegnite opciju strujnog udara. Ukoliko inače ne spuštate roletne, nemojte ni sada to da radite.

Na društvenim mrežama, Fejsbuku, Tviteru i Instagramu, ne obznanjujte svoju lokaciju. Čak i ukoliko ste sigurni da vaše objave mogu da vide samo vaše kolege i prijatelji, jednostavno bezbednije je ne ostaviti prostora provalnicima za bilo kakvo delovanje.

Ukoliko nemate alarmni sistem, možda je pravo vreme da prošetate do neke firme koja se bavi bezbednošću, i uz konsultaciju sa njima izaberete opciju koja je najbolja za vas.

Razvoj tehnologije vam garantuje usluge video nadzora, senzora za vrata i prozore, senzora pokreta, senzor za lomljenje stakla i sve te opcije je moguće pratiti preko mobilnog telefona. Upozorite kompaniju koja je zadužena za vaš alarmni sistem da nećete biti tu. Takođe, kada izađete iz kuće, ne budite lenji i okrenite se i proverite jeste li alarmni sistem uključili kako treba.

Vrednosti koje imate u stanu, a ne planirate da nosite na more, trebalo bi da ostavite u nekom sefu. Nakit, ili bilo kakve dragocenosti, tako su em nedostupne vidokrugu potencijalnog lopova, em na sigurnom mestu.

Kakve mere preuzeti van kuće?

Dogovorite se sa vašim komšijom o razmeni usluga – vi pokosite njegov travnjak dok je on na odmoru, a njega zamolite da pokosi vaše dvorište. Grane na drveću takođe fazonirajte tako da onemogućite eventualno pentranje preko njih, do prozora vaše kuće.

Otkažite dostavljanje pošte i novina, za period kada niste tu, ili opet zamolite komšiju da vam izađe u susret i pokupi sve to, samo dok niste u zemlji – pažljivi i rešeni provalnik može da primeti da nema nikakvih isporuka, i to će mu biti sumnjivo.

Razmišljajte o osvetljenju za celo dvorište. I ova svetla je moguće postaviti na tajmere i pomoću njih odgovoriti provalnike od ideje da vam uđu u stan. Preduzimanje svih ovih preventivnih mera vam daje daleko bolje šanse, da prođete neoštećeno kroz letnju sezonu i zateknete sve onako kako ste i ostavili.

Ne ostavljajte rezervne ključeve ispod saksije, ili otirača ispred ulaznih vrata, ili druge kreativne varijante koja vam je pala napamet. Jer, koliko god da ste kreativni i posebni, oni, lopovi, su se toga već setili.

Proverite jeste li zaključali garažu. Proverite jeste li zaključali sve! Čak i ukoliko je nemoguće pristupiti vašoj kući kroz garažu, šanse su i da u njoj imate nešto od neprocenjive vrednosti i da  ne želite da to bude uništeno.loading...