Pazite kod kupovine! ŠTA TROŠI VIŠE STRUJE – frižider ili sijalice? Od sada ćete to UVEK MOĆI DA PROVERITE

Analize pokazuju da energetski efikasni kućni uređaji štede najmanje pet posto energije, a istovremeno čuvaju životnu sredinu. Srbija je uz podršku Evropske unije od 1,5 miliona evra, formira laboratoriju koja će proveravati da li su uređaji na našem tržištu i zaista efikasni kako što to piše na njima.

Frižider
foter/duncan c

Kućni uređaji označeni su – od “G”, što je najniži energetski razred, do “A +++” koji su ekološki i najviše štede struju i vodu. Ubuduće te oznake moraće da potvrdi i njihov praktičan rad, javlja RTS.

Inspekcijskom kontrolom obuhvaćeno je 12 kategorija uređaja: bojleri, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, grejna tela, klima uređaji, televizori, sijalice.

“Sada smo prihvatali zdravo za gotovo ono što jeste od proizvođača stavljeno na taj proizvod”, rekao je Miloš Banjac, Ministarstvo rudarstva i energetike

“U slučaju da inspekcija neke države članice Evropske unije utvrdi da neki uređaj nije usaglašen sa propisima, ona putem sistema RAPEKS obaveštava sve tržišne inspekcije svih članica EU i automatski taj proizvod se povlači sa tržišta”, naveo je Mirko Đapić, vodeći stručnjak projekta

Proveru će moći da traže i građani. Ali neki još nisu dovoljno upućeni u značaj energetskih oznaka, i kad kupuju još im je presudna cena uređaja.

Promena najnovije direktive Evropske unije o “Eko dizajnu” rešiće još jednu muku naših građana – na tržištu za kućne uređaje mora biti dovoljno rezernih delova i po isteku garancije.

“Ja sam kupio veš mašinu za dve godine imam 17 kvarova i reklamirao sam i nikako ne mogu da uspem ne znam šta da radim”, rekao je jedan građanin.

U Ministrstvu rudarstva i energetike kažu da će ovim projektom omogućiti kontrolu kućnih uređaja od proizvodnje do reciklaže.

“Imali smo skoro aferu sa ovim proizvodima koji se kvare po isteku garacije na ovaj način životni vek se produžava što upravo govori ta direktiva o ‘Eko dizajnu'”, naveo je Miloš Banjac.