PAZITE KOME DAJETE NOVAC! Ove godine u Srbiji već PET turističkig agencija IZGUBILO LICENCE

Letovanje
Pixabay.com

U Srbiji je u prvih pet meseci oduzeto pet licenci za organizovanje turističkih putovanja, a prošle godine 15, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu za trgovinu, turizma i telekomunikacije.

 

Za teže povrede Zakona o turizmu i utvrđene nepravilnosti u poslovanju turističkih agencija organizatora putovanja jedna od sankcija je oduzimanje licence.

Organizator putovanja nakon oduzimanja licence ima pravo da realizuje samo prethodno ugovorena putovanja, kako ti putnici ne bi bili oštećeni i može da nastavi da radi kao posrednik.

Turistička inspekcija je u prvih pet meseci ove godine obavila 460 kontrola delatnosti turističkih agencija (338 organizatora turističkih putovanja, 110 posrednika i 12 kontrola udruženja i organizacija koje organizuju turistička putovanja za sopstvene potrebe).

– Po predstavkama nezadvoljnih korisnika usluga turističkih agencija obavljeno 115 nadzora, a inspektori su utvrdili da su 72 predstavke osnovane i u 24 slučaja je postignut dogovor između turističkih agencija i putnika i putnicima je vraćeno 444.255 dinara – rekla je v.d. pomoćnika ministra turizma Vera Božić Trefalt.

U ostalim slučajevima opravdanih predstavki inspektori su, kako je dodala, preduzimali propisane upravne i kaznene mere.

Putnici se najčešće žale da je nivo komfora manji od ugovorenog, zatim na kategoriju i lokaciju smeštaja, na higijenu, nestručnost i neljubaznost vodiča, na buku i ishranu.