PAZITE ŠTA RADITE! Ovo su najčešće GREŠKE koje pravimo dok se TUŠIRAMO

Tuširanje
Pixabay.com

Tuširanje je mnogo jednostavniji način da održite svakodnevnu higijenu, nego što je kupanje. Međutim, u brzini često pravimo greške koje mogu imati neugodne posledice za naše telo.

 

1. Ne menjamo sunđer redovno

Ako ne menjate sunđer za pranje tela svake tri do četiri sedmice u njemu se gomilaju bakterije koje raspodeljujete po telu dok njim prelazite po koži. Da biste sprečili prevremeno gomilanje bakterija, dobro isperite sunđer u vrućoj vodi nakon svakog korišćenja, ocedite i osušite. 

2. Agresivno trljamo telo 

Odstranjivanje mrtvih ćelija kože važan je beauty ritual koji podstiče cirkulaciju i omogućuje nastanak nove i lepše kože. Istovremeno, reč je o agresivnom postupku koji uklanja zaštitni sloj kože, pa istu ostavlja masnijom i sjajnijom. Iz istog razloga bilo bi korisno suzdržati se od agresivnog čišćenja tela svakog dana, a piling obavljati jednom nedeljno. 

3. Peremo zube pod tušem 

Obavljanje više stvari pod tušem da biste uštedeli vreme čini se kao izvrsna ideja. Međutim, ako se istovremeno tuširate i perete zube, verovatno ne posvećujete dovoljno pažnje ovim radnjama. Zubari savetuju da za pranje zuba svako jutro i svake večeri posvetite barem dva minuta svog vremena bez ikakvih smetnji.

4. Brzinski brijemo noge 

Ako nemate vremena za brijanje nogu, bolje je suzdržati se od ove radnje prilikom brzinskog tuširanja. Da bi folikuli dlačica dovoljno omekšali, potrebno je tuširati se barem petnaestak minuta, a tek onda naneti penu. 

5. Peremo kosu svaki dan 

Što više peremo kosu, to ona postaje sjajnija i masnija jer teme počinje lučiti više sebuma kako bi kompenzovalo manjak zaštitnog sloja na površini glave. Zato je bolje prati kosu svaka dva do tri dana. Takođe, pre pranja kose dobro je očešljati je da bi se manje mrsila prilikom sušenja. 

6. Tuširamo se u vrućoj vodi

Tuširanje pod mlazom vruće vode opušta umorne mišiće, ali istovremeno uklanja zaštitni sloj na koži. Zbog toga koža postaje suva i izloženija kožnim bolestima poput ekcema. Na telo negativno utiče i tuširanje ledenom vodom, pa je najbolje prilagoditi temperaturu na pola – odnosno prati se mlakom vodom. 

7. Pregrubo se brišemo 

Intenzivno brisanje kose i kože može da naruši prirodnu ravnotežu, i da izazove suvoću i nadraženost kože. Umesto toga preporučuje se nežno tapkanje peškirom ili ogrtanje frotirom kako bi se uklonio višak vode s površine tela.