PAŽLJIVO IH SLUŠAJTE: Šta vam sve mace govore mjaukanjem?

Maca
dnevno.rs

Ukoliko imate macu kao kućnog ljubimca, sigurno ćete se složiti sa činjenicom da mjaukanje može biti i te kako naporno. Koliko ste samo puta ostali nemi na poziv ove umiljate životinje, a da zapravo niste ni svesni šta se krije iza mjaukanja? Potrudite se da pažljivo saslušate vašeg ljubimca, sigurno ima poruku za vas!

 

Neki ih vole, neki ne. Kao i uvek, mišljenja su podeljenja. Ipak, ono što je sigurno, osim da su ponekad arogantne i uobražene, mačke su veoma zanimljiva i fascinatna stvorenja koja sa sobom nose dozu misterioznosti. Kako im se više posvećujete, tako iznova i izbova saznajete “tajne” koje one skrivaju. 

Veterinar i autor knjige “Kako da pričate mačjim jezikom”, Geri Vajcmen koji je takođe predsednik udruženja “Društvo za zaštitu životinja” u San Dijegu, imao je običaj da odgovara na mačja “pitanja”, a u intervjuu za Nacionalnu geografiju govorio je o svim blesavim stvarima koje mačke rade. Ukoliko imate macu kod kuće, ovo je tekst za vas. Uveravamo vas da ćete se složiti sa činjenicama ovog stručnjaka za mace.

Za početak, da li ste znali da mačke mogu da proizvedu više od 20 različitih vrsta mjaukanja, a uglavnom ih koriste kada su u društvu ljudi. Svaki zvuk sa sobom nosi i drugačiju poruku. Kada mace mjauču uvek mislimo da su gladne ili žedne. Ali ne traže one mjaukanjem samo hranu. Nekada žele da im otvorite vrata, nekada da im pružite dnevnu dozu maženja, a iz ličnog iskustva mogu vam reći da moja maca svaki put pre nego što se popne na radijator mjaukne. Kao da mi kaže: “Ej, biću na radijatoru, malo da dremnem i da se ugrejem”.

Ono što je zanimljivo jeste da takve zvukove skoro nikada ne razmenjuju sa drugim mačkama.

Dok pse učimo da rade šta mi želimo, mačke nas zapravo uče šta one žele da mi radimo. Ipak, ne možete prevesti određeno mjaukanje kao univerzalno za sve domaće mačke, ali je utvrđeno da kod svake mačke postoje zvukovi koji uvek znače istu stvar – piše Vajcmen u svojoj knjizi.

On je bio veterinar 25 godina a na pitanje da li je tokom pisanja knjige naučio nešto novo Vajcmen kaže:

– Naučio sam dosta činjenica kao na primer to da je najstarija mačka na svetu iz Kalifornije, a živela je čak 27 godina. Takođe sam saznao da naučnici smatraju da mačke bolje reaguju na žene, jer one imaju piskaviji glas nego muškarci.

 

Kaže i da mačke u mraku vide šest puta bolje nego čovek, što je zaista impresivno.

Tvrdi da je boja dlake povezana s ponašanjem i da rasa mačke utiče na njihov izgled, ali i na ličnost.

Na primer kornjačasta mačka je uglavnom nezavisna i obično voli samo jednu osobu. Takođe mogu biti agresivne kada nešto žele. Kaliko i abisinska mačka su blage i privržene, a znaju da budu i razigrane, zbog čega su idealno društvo – kaže Vajcmen.

Vajcmen tvrdi i da su prosečne kućne mačke veoma slične divljim mačkama.

Slično ponašanje između lavova, tigrova, leoparda i domaćih mačaka pokazuje da one zaista imaju divlju stranu – kaže Vajcmen.

U svojoj knjizi piše da mačke svoje stavove i osećaje izražavaju licem.

Sporo treptanje je prihvatanje gesta. To mačke rade kada im je prijatno sa vama, ali to takođe rade i kad su s drugim mačkama. Mjaukanjem, treptanjem i mrdanjem brkova mačke nam “govore” da žele se igraju, maze ili sklone, a svakim predenjem, mjaukanjem ili čak treptajem očima mačke govore “Ćao”, “Mazi me”, ili “Pusti me na miru!” – poručuje Vajcmen.

A, šta je vama danas vaša maca poručila?smile